top of page

7 tips voor een betekenisvol leven

Tegenwoordig is het gemakkelijk jezelf te verliezen in allerlei vormen van afleiding.

Alleen je weet dat dit je leven geen vervulling geeft.


Hoe stappen we uit deze valstrik en geven we meer betekenis aan ons leven?

Ik heb 7 tips voor je die jou richting geven en je zelfrespect vergroten.


1) Maak contact met je innerlijke wereld.

Succes bestaat niet zonder zelfkennis. Leer jezelf kennen door op te schrijven wat er in je om gaat. Maak er een gewoonte van om dagelijks bij jezelf in te checken en jezelf aandacht te geven. Durf jezelf vragen te stellen om erachter te komen hoe het nu echt met je gaat. Voorbeelden van vragen: ‘Waar ben ik niet tevreden over?’ (schrijf dit op, zodat het niet in je achterhoofd blijft zeuren). En ‘Waar ben ik wel tevreden over?’ (Geef ook aan jezelf terug wat er goed gaat om jezelf positief te bekrachtigen, we denken te vaak alleen aan het negatieve in ons leven, het positieve vergeten we vaak!)


2) Maak verbinding met je lichaam.

Veel afleiding ontstaat omdat we niet willen voelen. We negeren ons lichaam door te hard te werken, niet naar gezonde grenzen te luisteren en door de emotionele beleving van situaties te onderdrukken. Dit levert spanning op en vermindert ons welzijn. Maak van je lichaam weer een fijne plek om in te zijn. Zorg voor genoeg beweging door te sporten, geef het de juiste aandacht door yoga, meditatie, qi gong, of welke vorm dan ook maar bij jou past. En vanavond eens geen afbakpizza. Lichaam blij = jij blij.


3) Laat jezelf zien aan anderen.

Wij mensen zijn sociale wezens die behoefte hebben aan verbinding. Wanneer we dat niet in het dagelijkse leven ervaren, zoeken we het onbewust op via social media, dating apps, etc. Echte verbinding ontstaat door jezelf aan anderen te laten zien. Deel wat er in je omgaat. Dat betekent niet alleen je perfecte imago en alles wat er goed gaat, maar durf ook je kwetsbaarheid en ongemak met anderen te delen. Eerlijke relaties kleuren het leven en vormen de basis voor een gelukkig leven.


4) Krijg voor jezelf helder wat je te doen hebt.

Mensen die weten wat ze willen, ervaren meer betekenis in hun leven. Uit onderzoek naar uitspraken van mensen die op hun sterfbed liggen stond op nummer één: ‘I wish I'd had the courage to live a life true to myself, not the life others expected of me.’ Er is niets meer geestdodend dan de hele tijd te voldoen aan verwachtingen van je omgeving. Logisch dat je dan jezelf gaat afleiden. Het is heel belangrijk dat jij in contact komt met je ware zelf, jouw diepere purpose, en dat je zelf richting gaat bepalen.


5) Maak je persoonlijke kernwaarden helder voor houvast.

Je weet al wat je niet wil: afleiding. Maar heb je ook zicht op wat jij wel belangrijk vindt? Waar sta jij voor? Welke unieke talenten heb jij meegekregen, en hoe ga jij ze inzetten? Door inzicht te krijgen in jouw persoonlijke kernwaarden schep je kaders voor jezelf. De kaders zijn de lijnen van jouw speelveld. Daarbinnen heb jij overzicht en bepaal jij welke tactiek je toepast om jouw doelen te bereiken.


6) Blijf bewegen tussen uitdaging en comfort.

Te lange tijd in één modus is niet gezond. Zorg dat je jouw balans bewaakt tussen inspanning en ontspanning, tussen discipline en plezier, tussen uitdaging en comfort. Bij een disbalans naar één van beide kanten, ligt afleiding op de loer. Het klinkt cliché, maar de ware kunst van het leven is altijd te vinden in de balans. Tijdens mijn coachtrajecten 'Finding Balance' en 'Become who you truly are' besteed ik veel aandacht aan de innerlijke tegenstellingen en die elkaar in verbinding te laten brengen, zodat je daarin het gouden midden vindt.


7) Leer jezelf en al je emoties te waarderen.

Blijdschap, maar ook woede, verdriet en angst hebben hun waarde. Vaak willen we enkel de zonnige en positieve kant van onszelf zien. Veel heling en transformatie vinden plaats juist door onze minder zonnige kant onder ogen te zien. Deze verborgen en onderdrukte schaduwkant van onszelf vormt de belangrijkste bron van alle zelfsabotage en afleiding. Door compassie en het integreren van de schaduw transformeert ons leven en groeien we in volwassenheid.


Resoneren deze tips en wil je hier mee aan de slag?


Wees welkom om een gratis oriëntatiegesprek in te plannen en Jungiaanse therapie te ervaren.


Wil jij meer inzicht krijgen in waar jij nu op het moment bevind heb ik een speciale inzicht sessie. Tijdens deze sessie ga je onderzoeken welk thema NU op het moment bij jou speelt? Tijdens een sessie maak ik gebruik van de mooie methodiek en tool van Anne Pauen 'De Reis van de Held'. Lees voor meer informatie op mijn blog 'The Hero's Journey'.

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page