top of page

Blokkade doorbreken? Misschien is dit waarom het niet lukt...

Ontdek of jij een onbewuste afspraak hebt gemaakt die jou nu belemmert!


Je voelt dat er iets niet klopt. Waarschijnlijk al langere tijd. En je weet dat er een verandering nodig is. Maar wat je ook doet, het lukt het je niet om (blijvend) in beweging te komen.


Allemaal staan we weleens op zo’n kruispunt, compleet geblokkeerd, niet wetend welke kant we op moeten en hoe we de ene voet voor de andere krijgen. Een van de blokkades die ik vaak tegenkomen bij mijn coachees zijn onbewuste afspraken. Na het lezen van dit artikel weet je precies wat onbewuste afspraken zijn, of jij er een hebt én hoe je jezelf ervan kunt bevrijden.


Wat zijn onbewuste afspraken?

Wanneer we relaties aangaan maken we via de onderstroom vaak een onbewuste afspraak met de ander. Dit zijn de kleine lettertjes geschreven in onzichtbare inkt. Beide kanten bieden elkaar via deze deal een vorm van veiligheid, zekerheid of comfort door belangrijke behoeften van de ander te vervullen – en dat allemaal zonder er ook maar enigszins bewust van te zijn.


Een paar voorbeelden van onbewuste afspraken:

  • Ik onderhoud het huishouden; jij onderhoudt de relatie.

  • Ik draag (een deel van) jouw werklast; jij biedt mij emotionele/sociale steun binnen de organisatie.

  • Ik sta altijd voor je klaar met steun en advies; jij laat mij onderdeel zijn van jouw vriendengroep.

‘’Een onbewuste afspraak die niet (meer) klopt, beperkt jouw bewegingsvrijheid als een te strakke jas.’’

Onbewuste afspraken hoeven niet altijd voor een blokkade te zorgen. Ze gaan pas wringen wanneer jij niet langer kan of wil geven wat afgesproken is, of wanneer jouw behoeften richting de ander veranderd zijn. Zodra dat gebeurt, ga je je gevangen voelen en/of veel energie aan de relatie verliezen – zonder dat je echt begrijpt waarom.


Hoe kan zo’n blokkade eruitzien?

  • Je wilt eigenlijk het huishouden wel wat meer verdelen, maar geen enkel gesprek dat je hierover met je partner voert, zorgt voor een blijvende verandering.

  • Je bent overwerkt en wordt daardoor gedwongen om je werklast onder de loep te nemen. Je komt erachter dat je je niet vrij voelt om die taken, die niet eens echt van jou zijn, te schrappen.

  • Je hebt de afgelopen jaren je eigen vriendengroep opgebouwd en merkt dat altijd maar paraat staan voor die ene vriend(in) je meer en meer energie begint te kosten.

Is de blokkade die jij nu ervaart een onbewuste afspraak?

Je kunt merken dat je last hebt van een onbewuste afspraak wanneer jij je (systemisch gezien) verplicht voelt om een bepaalde rol aan te nemen in de relatie. Je kunt het vaak niet goed beschrijven, maar ervaart dat je vastzit en niet echt vrij bent om anders dan anders te handelen. Het is alsof je een veel te strakke jas aan hebt en je eigenlijk niets anders kunt dan precies blijven doen wat je al heel lang doet.


Heb jij een onbewuste afspraak? Let’s find out!

Neem de persoon in gedachten waarbij je merkt dat je je niet helemaal vrij voelt om te handelen vanuit jouw huidige grenzen en behoeften en stel jezelf de vraag: ‘Als ik een onbewuste afspraak met deze persoon zou hebben, wat zou die dan zijn?’

Tijdens de innerlijke ontdekkingstocht die vaak op deze vraag volgt, is het handig om vanuit verschillende waarnemingsposities naar de afspraak, en de context waarin hij is gemaakt, te kijken. Je kunt namelijk niet ontmantelen wat je niet begrijpt. Probeer jezelf bij het verkennen in deze vier posities te verplaatsen:

  • De eerste positie. Welke gevoelens, gedachten, behoeften, oordelen of ingevingen komen er bij jou op wanneer je terugdenkt aan het moment waarop de onbewuste afspraak waarschijnlijk is gemaakt?

  • De tweede positie. Ga eens in de schoenen van de ander staan. Wat ervaar je dan? Wat zou er wellicht in hem of haar om zijn gegaan toen jullie onbewuste deal werd gesloten?

  • De derde positie. Wat valt je op als je niet door de lenzen van jezelf of de ander, maar als toeschouwer naar jullie interactie (in de onderstroom) kijkt?

  • De vierde positie. Wat zie je als je nog verder uitzoomt en ver buiten de figuurlijke ruimte waarbinnen deze deal is gesloten naar de situatie kijkt


Hoe kom je dan van zo’n onbewuste afspraak af? Hoe doorbreek je de blokkade?


Dit zijn drie mogelijke paden die je kunt bewandelen om een blokkade zoals deze te doorbreken:


Pad 1

Soms is het bewust worden van een onbewuste afspraak al genoeg om jezelf ervan te bevrijden. De bewustwording voelt dan als een opluchting. Het blijkt het laatste puzzelstukje te zijn - in een grotere puzzel van innerlijk werk - die je nog nodig had om je weer vrij te voelen om anders te handelen.


Pad 2

Het kan ook zijn dat er iets meer nodig is om jezelf van deze afspraak te bevrijden. In dat geval kun je jouw ontdekking met de persoon in kwestie bespreken. Ongeacht of hij of zij zich erin herkent, kan het voeren van een open gesprek over dit onderwerp de afspraak al doen oplossen. Ook heb je meteen de kans om een nieuwe, bewuste afspraak te maken die de ruimte kan creëren voor jou om ander gedrag te gaan vertonen.


Pad 3

Wanneer jij je na de bewustwording en het bespreken (wanneer dat mogelijk is) nog steeds niet vrij voelt om anders te handelen, is er waarschijnlijk wat meer tijd nodig om de afspraak beetje bij beetje op te laten lossen. Het belangrijkste is dat je door hebt dat deze afspraak jouw handelen, voelen en zijn beïnvloedt. Probeer jezelf hier dus met regelmaat aan te herinneren. Elk moment dat jij je realiseert dat je handelt volgens de kleine, onzichtbare lettertjes van deze afspraak, ont-wikkel je er weer een stukje van. En zo breng je jezelf dus telkens een stapje dichter bij een fijne, goed passende jas met alle ruimte om te bewegen zoals jij dat het liefste wilt.


Ben jij er klaar voor om in elke (uitdagende) situatie volledige vrijheid te ervaren in jouw handelen, voelen en zijn? Neem dan zeker eens een kijkje bij mijn coachtrajecten Tijdens mijn trajecten ontdek je namelijk jouw unieke sleutel tot vrij, authentiek en congruent handelen en leer je hoe je allerlei soorten ingesleten patronen snel en effectief kunt doorbreken.

Wil je liever eerst kijken of we een klik hebben en meer weten over mijn unieke aanpak? Plan dan je gratis orientatiegesprek en ontdek jouw volgende stap!

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page