top of page

Change your mindset, change your life!

Hoe vaak heb je al een doel voor jezelf gesteld, maar lukte het niet om het te behalen? Door angsten, denken dat je het toch niet kunt of andere belemmerende gedachten. Die negatieve stem die je er van weerhoudt om stappen te zetten. Je hebt last van herinneringen met een negatieve lading die zorgen dat je stilstaat in je ontwikkeling of dat je minder snel gaat dan dat je zou willen. Herken je dit? dan is Aroma Freedom wat voor jou!


Aroma Freedom…. klinkt interessant! Maar wat ís het? Is het ook echt wat voor mij?

Ik begrijp dat je je er moeilijk een voorstelling van kan maken wat Aroma Freedom nu precies is en je gaat niet zomaar een sessie doen zonder te weten of het wat voor jou is en of het wel bij jou past.


In deze blog geef ik je een korte uitleg over Aroma Freedom, welk effect geur op het brein heeft, welke technieken er zijn en waar de technieken voor bedoeld zijn.


Aroma Freedom is een heel zachte manier om gedachten, gevoelens en herinneringen die je ervaart in het leven, te verwerken en los te laten. De overtuigingen die je over jezelf hebt gevormd op basis van de ervaringen in je leven, hebben zich vastgezet en verankerd als waarheid. Je had ze nodig om jezelf te beschermen.


Met Aroma Freedom herprogrammeer je deze (beperkende) overtuigingen, zodat er in de hersenen nieuwe verbindingen kunnen worden gemaakt. Met andere woorden: je verwerkt de oude overtuigingen en kunt ze daardoor loslaten. Het gevolg is dat nieuwe inzichten de ruimte krijgen om zich aan te dienen en er ontstaat een positieve mindset.

Volledige vrijheid ervaren kan pas als je loskomt van negatieve gedachten en gevoelens en als je emotioneel negatief geladen herinneringen een plek kunt geven. Daarom focussen we ons met Aroma Freedom niet alleen op het heden en de toekomst, maar ook op het verleden. Het unieke aan Aroma Freedom is het gebruik van etherische oliën. Die zorgen ervoor dat er verandering ontstaat in je hele doen en denken. Deze veranderingen zijn permanent en diepgaand.


GEUR EN HET BREIN

We maken bij Aroma Freedom gebruik van geur in de vorm van etherische oliën. Het effect van geur op het brein blijkt groter te zijn dan lang werd gedacht. Inmiddels vinden er veel onderzoeken plaats die aantonen dat het gebruik van etherische oliën een heilzame werking kunnen hebben.

Limbisch systeem en amygdala

Als je iets ruikt stuurt de reukzenuw rechtstreeks signalen naar het Limbisch systeem in de hersenen. Van daar gaat het signaal direct door naar de Amygdala. De Amygdala verwerkt je gevoelens van veiligheid en gevaar. De Amygdala geeft het seintje of de kust veilig is of dat je moet vluchten. Deze vecht-vlucht-bevries respons werkt krachtig en automatisch: je kunt niet om geur heen. Binnen een fractie van een seconde maakt je brein de keuze of je al dan niet in gevaar bent.

Je reactie op geur vindt plaats zonder dat je dit bewust doorhebt, maar het beïnvloedt het bewustzijnsniveau onmiddellijk. Om maar eens een voorbeeld te noemen: wanneer je iets ruikt dat bedorven is, dan deins je automatisch terug of wanneer je iets overkomt dat een emotionele respons oproept zoals blijdschap of verdriet, dan voel je dit meteen in je lichaam: je bent je er meteen bewust van.


Geur en emoties

Je kunt je emoties beïnvloeden door het kalmeren van de Amygdala met geur. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat geurconditionering voor emoties diepgaande gevolgen heeft: zowel positief als negatief. Herinneringen uit het verleden en emotionele gebeurtenissen die onaangenaam of indringend voor je waren worden opnieuw aangewakkerd door het ruiken van een bepaalde geur. Maar ook prettige herinneringen en gevoelens van veiligheid en liefde kunnen naar boven komen. Een bekend voorbeeld hiervan is natuurlijk de geur van kaneel: hoe voel je je als je kaneel ruikt? Of vers gemaaid gras? Waar brengt de geur je naartoe? Welke herinneringen komen naar boven? Geur ontgrendelt namelijk onze vroegste en meest emotioneel geladen herinneringen.


Geheugensamenstelling en geheugenreconsolidatie

De mens weet al generaties lang dat het ruiken van aangename geuren een geweldige manier is om lichaam, geest en ziel te ontspannen. Massage, geurbad met bloembladeren… De ontdekking dat geuren OOK geheugensamenstellingen kunnen oplossen is nieuw en opent een hele nieuwe wereld om blijvende veranderingen tot stand te brengen. Daarom besteed ik in de opleiding ook aandacht aan geheugenreconsolidatie.


Ruiken van de olie

Bij Aroma Freedom ruiken we de geur door het aanbrengen van één druppel etherische olie op de handen. De olie verdeel je over beide handen en vervolgens maak je met de handen een kommetje. Die plaats je over de neus en mond om zo de oliën het werk te laten doen. De moleculen uit de etherische olie gaan op deze manier direct naar het Limbisch systeem en via de reukzenuw naar Amygdala. We ruiken de olie zo’n 2 tot 4 minuten lang.


PSYCHOLOGIE

Aan de basis van Aroma Freedom liggen verschillende methodes uit de psychologie die inmiddels erkend zijn en veel gebruikt worden. Je kunt hierbij denken aan onder andere EMDR, EFT, Cognitieve therapie en Lichaamsgerichte therapie. Dr. Benjamin Perkus heeft diverse elementen uit deze technieken gebruikt en verwerkt in specifieke stappen. De combinatie met geur maakt Aroma Freedom zo krachtig.


De Technieken

Aroma Freedom bestaat uit verschillende technieken die we gebruiken voor het herstellen van emotionele balans. De drie belangrijkste zijn:

 • The Memory Resolution Technique (verleden)

 • Aroma Reset (heden)

 • Aroma Freedom Technique (toekomst)


The Memory Resolution Technique (TMRT)

Bij deze techniek verwerk je een specifieke herinnering met een negatieve lading. Je hebt er last van en het zorgt ervoor dat je stilstaat in je ontwikkeling of dat je minder snel gaat dan je zou willen. Met het gebruik van geur zorgen we ervoor dat je de negatieve emotie die je destijds aan de situatie hebt gekoppeld kunt verwerken en loslaten. Er ontstaat ontspanning door de werking van geur op het brein. Een volgende keer kun je terugdenken aan deze herinnering zonder dat je brein direct in de vecht-vlucht-bevriesstand springt.


De Aroma Reset

Dit is een geweldige techniek die je toepast in het nu. Je ervaart in het heden stress of frustratie. Door het ruiken aan de geur na het doorlopen van een aantal stappen ontspant het brein en verzwakt de hevige emotie. Je kunt vervolgens verder met je dag met meer focus en vertrouwen.


De Aroma Freedom Technique (AFT)

Met de Aroma Freedom Technique krijg je helder welke gedachten, gevoelens en herinneringen je tegenhouden in het bereiken van doelen en dromen. Het gaat om overtuigingen die je in het leven over jezelf hebt gevormd. Tijdens het doorlopen van het AFT-proces verwerk je negatieve gedachten, gevoelens en herinneringen en laat ze los. Zo ontstaat er ruimte voor nieuwe inzichten en een positieve mindset. En daarmee de drive om vooruit te gaan.


Wanneer gebruik je AFT?

We beginnen een AFT-sessie met een doel of intentie. Dat triggert een negatieve stem die zegt dat je iets niet kunt of dat het niet mogelijk is voor je. Daarom kun je AFT in veel verschillende situaties gebruiken. Ik noem een paar voorbeelden:

 • Podium – faalangst

 • Prestatie – werkdruk

 • Uitstelgedrag

 • Wanneer je je stuurloos voelt

 • Helderheid krijgen over jouw pad

 • Hooggevoeligheid

 • Luisteren naar je intuïtie

De negatieve stem probeert je te beschermen en weerhoudt je ervan te nieuwe stappen te zetten. Die stem zorgt ervoor dat je “veilig” blijft. Luister maar…

 • Doe maar niet kindje

 • Weet je het wel zeker?

 • Ach, dat kun je toch niet…

 • Pas op!

Ben jij dat zelf die dit zegt? Of is het je moeder, je leraar op school of je partner? In de loop van je leven zullen er heel wat situaties zijn voorgevallen waarin je niet zo goed naar jezelf kon luisteren. Bijvoorbeeld omdat je een ervaring had toen je te klein was om de dingen binnen perspectief te zien. Of omdat iemand dominant reageerde en jij niet goed wist hoe je hier destijds mee om moest gaan. Of omdat iemand het “beter” wist. Iedereen heeft van dit soort ervaringen en automatische responses opgeslagen, ze zijn alleen niet meer relevant. En als je kijkt naar hoe je nu op vergelijkbare momenten reageert, dan is dat over het algemeen zoals je toen deed.


Aroma Freedom zorgt ervoor dat er nieuwe verbindingen in de hersenen worden gemaakt: met positieve geurconditionering beïnvloed je jouw oude, ingesleten patronen zodat je vanuit een nieuw perspectief nieuwe beslissingen maakt.


Etherische oliën

Etherische oliën spelen een belangrijke rol in de processen van Aroma Freedom. De werking van geur op het brein zorgt voor emotionele ontspanning. Daardoor kun je na een sessie met positieve energie richting geven aan persoonlijke ontwikkeling, zonder angst en twijfel. Je komt dichter bij jezelf, zodat je je vrij voelt om het leven te creëren waar je naar verlangt.


Wil jij je dromen waar maken en/of herinneringen loslaten die je niet meer dienen om zo weer verdere stappen te kunnen zetten neem dan contact met mij op via het contact formulier of stuur een email naar info@joycedenooijer.nl en dan kunnen we samen kijken wat er bij jou past!

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page