top of page

Gedachten loslaten in 3 stappen

Je gedachten loslaten is heel moeilijk. Dat komt vooral omdat je het eigenlijk niet wilt – niet echt. Je wilt alleen je negatieve gedachten loslaten. Dat doe je door je aandacht te richten op iets positiefs. Dan laat je automatisch je negatieve gedachten los. Het klinkt heel simpel, maar het werkt als een trein!


Hoe kun je negatieve gedachten loslaten

Denken is niet te vermijden. Er is één ding dat we de hele dag met ons meenemen, waar we ook naar toe gaan. Het is iets dat je bijna nooit kunt loslaten. Het kan je gaan irriteren of zelfs op het verkeerde been zetten. Het is je beste vriend, en tegelijk je ergste vijand.

Welkom in de wereld van je gedachten!


Negatieve gedachten zijn als een mug in je hoofd: ze maken lawaai en ze steken je. Je wordt er soms doodmoe van. “Hoe krijg ik in hemelsnaam rust in mijn hoofd? Hoe kom ik af van die constante stroom die maar door blijft gaan?”

Ik heb 3 eenvoudige stappen voor je die je zelf kan toepassen en je daarbij gaan helpen:

Stap 1. Nare gedachten loslaten of anders denken?

Als je een bepaald probleem hebt ga je er over nadenken en hoop je het daarmee op te lossen. Komt dat je bekend voor? Je wilt namelijk je gedachten over het probleem los kunnen laten. Maar als dat je lukt, komt er direct weer een nieuw probleem, nietwaar?

Met meer of anders denken kun je je gedachten niet loslaten…

Je probeert toch ook niet stilte te creëren door meer te gaan praten? Het zou heel knap van je zijn als dat je wel lukt.

Besef dat het heel moeilijk is de gedachten los te laten. Het is veel makkelijker om er andere gedachten voor in de plaats te zetten.

Al je gedachten loslaten hoeft niet

Het gaat alleen om de nare gedachten die niet waar zijn.

Denken is prima, zolang het maar positieve gedachten zijn.

Hoe fijn is het om de hele dag positieve gedachten te hebben? Die hoef je toch niet los te laten? Onrust in je hoofd wordt nooit veroorzaakt door positieve gedachten.

Nu kan je gaan mediteren. Maar niemand mediteert omdat ze te veel positieve gedachten hebben. We mediteren omdat we negatieve gedachten willen loslaten: de zelfkritiek, de stress, het continue oordelen over onszelf en over anderen.

Je hoeft je gedachten niet los te laten, echt niet. Je hoeft ze alleen maar te vervangen door ‘betere’ gedachten!

Stap 2: Richt je aandacht.

We kunnen nooit aan twee dingen tegelijkertijd denken. Denk maar eens aan vandaag en vorige week, tegelijkertijd. Dat lukt je echt niet.

Door aan iets positiefs te denken, laat je automatisch je negatieve gedachten los. Het is het één en dus automatisch niet het ander.

Richt je aandacht op alles dat je een goed gevoel geeft: een mooie herinnering, iets waar je dankbaar voor bent, een persoon waar je om geeft of een mooie fantasie over je ideale toekomst.

Het maakt niet uit waar je aan denkt, zolang het je maar een goed gevoel geeft.

Negatieve gedachten doorbreken of stoppen. Hoe doe je dat?

Met positief denken alleen los je geen problemen op. Maar je wordt er wel ontspannen door. En problemen los je nu eenmaal zelden op door gespannen te zijn.

Bovendien wil je uiteindelijk je problemen oplossen zodat je je goed voelt. Door je aandacht te richten op iets positief krijg je hetzelfde effect – je hoeft er alleen niet meer op te wachten.

Negatief denken is meestal een gewoonte.

Dwangmatige gedachten die niet goed voelen MOET je onderbreken. Ze gaan niet vanzelf weg. Hoe vaker je ze onderbreekt, hoe meer ze hun kracht verliezen. Als je je rechterarm wilt trainen, moet je NIET je linkerarm gebruiken. Angstige gedachten loslaten is voor het grootste deel het oefenen van andere, betere, positievere gedachten.

Je laat pas iets los als je ermee stopt het op te pakken!

3. Wees geduldig met jezelf

Soms, als we zo bezig zijn onze gedachten om te zetten, komt er opeens een stemmetje tevoorschijn: “Dat kan beter! Je doet niet voldoende je best. Zie je wel, nu denk je weer negatief! Dit gaat zo niet lukken!”

Dat stemmetje is je interne criticus. En wat deze ook zegt, het is allemaal negatief. Dus luister er niet naar. Het werkt niet als je harder je best doet. Het werkt niet als je jezelf bekritiseert. Dat werkt alleen maar averechts.

Als je merkt dat je gedachten afdwalen en je weer negatief gaat denken, verleg dan je aandacht. Richt het gewoon weer op iets moois, iets positiefs. Dat is de beste manier om – direct – te stoppen met negatief denken.

Hoe kun je gedachten loslaten en je toch goed voelen?

Als je in een boot vaart en van de koers afwijkt, heeft het geen zin jezelf daarvoor te bestraffen. Gaat je boot daar vanzelf beter door varen? Nee toch? Als je afwijkt van je koers, vraag jezelf dan af:

“Waar wil ik ook weer naartoe? Oh ja, dat was mijn doel!”

Zo gaat het ook met gedachten. Richt je aandacht op wat je wilt en je zult automatisch de juiste weg volgen. Straf jezelf niet als het niet lukt, maar beloon jezelf voor elke keer dat het wel lukt.

Oefening baart kunst

Het heeft mij ook veel tijd gekost dit in te zien. Ik kan je niet zeggen hoe lang, maar meerdere malen heb ik er tegen aan moeten lopen. Ik dacht altijd dat er wat moest gebeuren, om die negatieve gedachten op te lossen. Nu weet ik dat het niet zo is.

Je goed voelen doe je vanzelf als je je aandacht richt op wat je wilt…

Iedereen kan de maalstroom in zijn of haar gedachten omzetten in een prettig, kabbelend beekje van positieve gedachten. Daar heb je geen decennium voor nodig. Alleen maar je beslissing.

Ik wens je veel mooie, prettige, fijne en positieve gedachten toe!

Wil je weer rust in je hoofd?

De mogelijkheden


Ik bied coaching en training aan op basis van ACT. Het is mogelijk om op locatie in Spijkenisse langs te komen, en binnenkort heb ik een volledige ACT Online Training voor je klaar staan!


Met behulp van ACT ga je onderzoeken wat JIJ nu echt WILT in het leven en wat jou daarin tegenhoudt op dit moment. Je onderzoekt hoe jij jouw leven, met alle bijbehorende pijn en obstakels, naar die waarden kunt leiden. In plaats van de strijd aan te gaan met de obstakels en pijn ga je leren om deze juist onvoorwaardelijk dichtbij je te houden, om ze te accepteren. Wanneer dit lukt zal je merken dat er meer ruimte komt voor de vrije keuze. Een vrije keuze in gedrag, en dat betekent dat je meer en meer keuzes kunt maken die in lijn zijn met jouw persoonlijke waarden en levensvisie.


ACT heeft mij al heel veel gebracht en brengt mij nog steeds heel veel in het dagelijkse leven. Ik ben steeds meer in staat om een leven te leiden naar mijn eigen waarden. Ik merk dat dir heel veel vrijheid met zich meebrengt. Tijdens mijn Personal Life Coachsessies maak ik ook gebruik van de ACT technieken en coach ik jou op een liefdevolle-directe wijze. Ik ga met jou de diepte in en help je met het doorbreken van patronen die niet meer voor je werken om zo meer balans te komen. Mijn liefdevolle-directe wijze heb ik ook toegepast op deze ACT Online Training.


ACT Online Training – individueel


Wil je kijken hoe je meer ontspannen in het leven kan staan en beter kan omgaan met negatieve gedachten en gevoelens? Wil je ontdekken hoe je je leven het liefst wilt leiden en je daaraan toewijden? Wil je in je eigen tempo ACT (Acceptance and Commitment Therapy) eigen maken? Kies dan voor deze voordelige, maar diepgaande ACT training. Wil je meer weten over ACT? Lees dan hier verder.


Op 25 November lanceer ik mijn ACT Online Training. Tijdens deze training ga je 9 weken aan de slag met de 6 zuilen van ACT.


Acceptatie - Hoe ga je om met moeilijkheden?

​Moeilijk emoties en situaties horen bij het leven, helaas heeft niemand ons ooit geleerd hoe we ermee om moet gaan.


Defusie - Hoe serieus neem je jouw gedachten? Afstand nemen van je gedachten is een vaardigheid die we binnen ACT defusie of defuseren noemen.


Hier en Nu - Waar zit je met je gedachten? Leef je in het hier en nu of zit je vooral in je hoofd? Je hoofd is vaak druk met het verleden en de toekomst.


Het Zelf - Hoe kijk je naar jezelf en de wereld? In de loop der jaren heb je allerlei overtuigingen en denkbeelden verzameld over jezelf en de wereld om je heen.


Waarden - Wat vind je echt belangrijk? In de laatste fase van de training ga je aan de slag met levensvragen als, wie wil ik zijn?, en wat is echt belangrijk?


Doen! - Wat wil je bereiken? Nadat je jouw waarden hebt verhelderd ga je kijken wat je echt wilt… Wat zijn je dromen en doelen?


Nog niet helemaal zeker of de ACT Online Training wat voor jou is? Meld je dan aan voor de GRATIS 3-daagse Online Mini Training.25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen

Beoordeeld met 0 uit 5 sterren.
Nog geen beoordelingen

Voeg een beoordeling toe
bottom of page