top of page

Hoe kan ik mijn uitstelgedrag aanpakken?

Heb je het gevoel dat je taken die voor je liggen voortdurend uitstelt? Je bent echt niet de enige!


Uitstelgedrag is een veel voorkomend probleem bij mensen die zich niet lekker in hun vel voelen of merken dat er niets uit hun handen komt. Waarom doen we dat nou, waarom stellen we uit? En hoe kunnen we ons uitstelgedrag aanpakken, zodat we eindelijk eens stappen gaan zetten richting onze doelen? Lees verder om erachter te komen.


Wat zijn de oorzaken van uitstelgedrag?

Uitstelgedrag kan vele oorzaken hebben, maar de meest voorkomende zijn faalangst, perfectionisme, je overweldigd voelen, gebrek aan motivatie en een laag zelfbeeld.


Faalangst kan een gevolg zijn van het stellen van hoge eisen aan jezelf, de lat te hoog leggen en het willen vermijden van de teleurstelling die het kan veroorzaken als je niet kan voldoen aan je eigen eisen.


Over perfectionisme schreef ik al eerder een artikel met 3 tips hoe je om kan gaan met perfectionisme. Perfectionisme is een andere vorm van zelfsabotage, omdat het je ervan weerhoudt aan iets te beginnen omdat je denkt dat het nooit goed genoeg zal zijn.


Je overweldigd voelen is ook een belangrijke factor bij uitstelgedrag – als je kijkt naar alle taken die voor je liggen, is het gemakkelijk om overweldigd te raken en ze uit te stellen tot later.


Als je motivatie laag is of je gevoel van eigenwaarde ontbreekt, kunnen beide ertoe bijdragen dat we uitstellen, omdat je niet genoeg in jezelf gelooft om ergens aan te beginnen.


Je lam geslagen voelen, waarbij er niets uit je handen komt, zijn ook signalen die in de richting wijzen van uitstelgedrag. Dit gevoel serieus nemen is belangrijk, omdat het meer lijkt op klachten die bij een burn-out horen.


Hoe kan je uitstelgedrag aanpakken?

De eerste stap bij het aanpakken van je uitstelgedrag is dit serieus nemen. Als je lichamelijk en geestelijk gezonde bent voel je je over het algemeen energiek, gemotiveerd, heb je zin om naar je werk te gaan of om aan taken te beginnen.


Regelmatig komen coachees bij mij met het verhaal dat zij zaken uitstellen. Vervolgens ga ik samen met jou aan de slag om te ontdekken welk patroon het uitstelgedrag veroorzaakt. Begrijpen hoe jouw patroon van uitstellen er precies uitziet, is stap 1 van je uitstelgedrag aanpakken.


Waar komt uitstelgedrag vandaan?

Zoals hierboven beschreven staat, is er een onderliggende oorzaak van je patroon en het daarmee samenhangende uitstelgedrag. Weten waar het vandaan komt, zorgt er nog niet voor dat het ook is opgelost. Onderliggende patronen van je uitstelgedrag zijn zo’n automatisme geworden in de manier waarop je denkt, voelt en vervolgens niet doet, daar is meer voor nodig dit kan je niet zomaar veranderen er is geen quick fix.


Wat zijn de gevolgen van uitstelgedrag?

De gevolgen van uitstelgedrag zijn een verergering van bovengenoemde oorzaken. Tijd werkt over het algemeen in je nadeel, zeker als je uitstelgedrag wilt aanpakken. Hoe langer je wacht, hoe meer patronen inslijten en hoe moeilijker het is om deze patronen te veranderen.


Uitstellen werkt demotiverend. Dit tast niet alleen beetje bij beetje je zelfvertrouwen aan, maar ook andere mensen kunnen teleurgesteld raken. Dit kan er voor zorgen dat je langs een negatieve spiraal gaat afglijden.


Is uitstelgedrag een valkuil?

Uitstelgedrag is en blijft een valkuil, als je het patroon van uitstelgedrag en de daarmee samenhangende oorzaak niet aanpakt. De oorzaak zijn vaak oude en/of pijnlijke gebeurtenissen waarmee je in je leven hebt leren omgaan. Daardoor heeft zo’n patroon zich in jouw leven kunnen vormen. Samen met je Life coach werk je aan het ontrafelen van jouw patroon én aan de oorzaak ervan, zodat dit opgelost kan worden.


Als Life Coach begeleid ik je in het verwerken van dergelijke gebeurtenissen. Je zal merken dat dit voor opluchting zorgt, waardoor je letterlijk en figuurlijk weer ruimte krijgt om je met belangrijke taken bezig te houden. Dat is vaak de gemene deler in alles, we geven onszelf niet de ruimte!


Langzaamaan pak je vervolgens weer kleine taken op en werken we samen aan structuur, realistische doelen en tijdschema’s, wat jou helpt om je uitstelgedrag aan te pakken en gemotiveerd te blijven, zodat je weer positieve ervaringen opdoet.


We maken allemaal wel eens perioden mee waarin we het gevoel hebben dat we taken die voor ons liggen uitstellen in plaats van ze meteen af te maken – dat is niet meer dan normaal! Waar het om gaat is, als jouw uitstelgedrag te lang duurt en jij of anderen daar hinder van gaan ondervinden, jij de oorzaak gaat aanpakken, zodat je weer positieve ervaringen kan opdoen.


Onthoud: lekker in je vel zitten en jouw uitstelgedrag aanpakken begint met in jezelf te geloven en de oorzaak van je faalangst of perfectionisme op je te nemen.


Wil jij jouw uitstelgedrag aanpakken?

Ik kan jou hierbij begeleiden. Plan hier je oriëntatiegesprek geheel vrijblijvend en kosteloos. Spreken wij elkaar binnenkort?
7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page