Ik ben zo moe
Herken je dit? Voel jij je moe?
Dan is één vraag heel belangrijk: Hoe lang voel jij je al zo moe?
In deze huidige tijd liggen overweldiging, uitputting en je opgebrand voelen voor de hand. Of je nu te maken hebt met een familiecrisis, werkstress of de chaos van alledag, het kan moeilijk zijn om de energie te vinden om door te gaan. Voel je je de afgelopen twee weken wat vermoeider dan normaal, maak je dan geen zorgen – je bent niet de enige en dit is vrij gemakkelijk te verhelpen met deze tips.
Vind jij moe zijn ook zo’n aanslag op je lijf? Lees dan verder!
1. Neem pauzes
Het is belangrijk om gedurende de dag regelmatig pauzes te nemen om je geest en lichaam een pauze te gunnen en afstand te nemen van alles. Probeer tijdens je werk om de paar uur een kwartier pauze te nemen, om op te staan en te bewegen of gewoon in stilte te zitten. Kleine pauzes geven je de gelegenheid om te resetten en je opnieuw te concentreren voordat je de volgende taak op je lijst aanpakt. En vooral, ga naar buiten!
Ik merkte het vooral bij mijzelf, lekker doorwerken, veel werk verzetten en vergat tijd voor mezelf te nemen. Ik was een echte binnenzitter geworden, heel de werkdag achter je computerscherm werkt alleen maar averechts. In de middag had ik altijd een energiedip waar je u tegen zei. Sinds dat ik elke middag ben gaan wandelen is mijn energie level echt omhoog gegaan. Als je elke dag 30 tot 45 minuten lekker gaat wandelen tijdens je pauze doet dat zoveel goeds, zowel fysiek als mentaal. Probeer het maar eens uit, ja zelfs als het weer niet echt mee zit...
2. Zorg voor genoeg slaap
Slaaptekort is een van de belangrijkste oorzaken van vermoeidheid en burn-out. Zorg ervoor dat je elke nacht voldoende slaapt – ten minste zes uur wordt aanbevolen voor volwassenen – zodat je lichaam de tijd krijgt om uit te rusten en zich op te laden. Vermijd cafeïne laat op de avond, omdat het je slaappatroon kan verstoren. Probeer bovendien minstens een uur voor het slapengaan niet naar schermen te kijken, zoals telefoons, computers en tv, want door het blauwe licht val je moeilijker in slaap.
Lees een paar bladzijden in een boek of wat ik de laatste tijd vaak doe (na aanraden van een goede vriendin) is Yoga Nidra, dit kan je ook prima al liggend in je bed doen. Dit zorgt ervoor dat je vertraagd en je lichaam al rustig overgaat in de slaapmodus. Echt heerlijk, een aanrader! Op YouTube kan je meerdere filmpjes vinden.
3. Eet gezond
Voeding speelt een belangrijke rol in je energiehuishouding en dus ook bij het omgaan met vermoeidheid. Het eten van gezond voedsel, zoals fruit en groenten, helpen je lichaam te voorzien van essentiële vitaminen en mineralen die je de hele dag energie geven.
Ik ben zelf een chocolade liefhebber, maar op een gegeven moment merkte ik dat het meer uit gewoonte was dat ik het at in plaats van dat ik er echt van genoot! En natuurlijk is het nog steeds lekker begrijp mij niet verkeerd, maar het voelde echt als een verslaving. Ik ben nu sinds een paar weken al aan het minderen met chocolade, snoep en andere lekkernijen en sinds twee weken eet ik het helemaal niet meer. Ik merk dat dit ook zeker bijdraagt in mijn energiehuishouden. Het heeft dus echt voordelen en als ik dan nu een keer chocolade eet kan ik er ook echt van genieten.
Bovendien helpt het drinken van veel water gedurende de dag om ervoor te zorgen dat je gehydrateerd blijft, wat ook kan helpen bij het herstellen en voorkomen van gevoelens van vermoeidheid en spierpijn als je regelmatig sport.
Hoe komt het dat ik steeds zo moe ben?
Als jouw vermoeidheidsklachten al langer dan twee weken duren en bovenstaande tips hebben weinig tot geen effect, stop dan met jezelf elke dag uit bed moeten takelen. Dat is toch vervelend en heel erg vermoeiend?
De oorzaak van vermoeidheidsklachten verschillen per persoon. Het kan door een gebrek aan slaap komen, door lichamelijke- of psychische klachten. Het is daarom belangrijk dat je jouw moe-zijn serieus neemt en op zoek gaat naar de oorzaak. Geef een cijfer op elk gebied hoe tevreden je daarover bent en welk cijfer je het zou willen dat het is... probeer je dan te richten op deze aandachtsgebieden en kijk wat je kan doen om dat cijfer te verbeteren.
Hoe merk je dat je lichaam op is?
Veel mensen denken namelijk dat moe zijn bij een drukke baan, een gezin en een groot sociaal leven hoort. Hoewel dat logisch lijkt, is dit het niet. Het gaat namelijk om de balans tussen de bezigheden die je energie kosten en die je energie geven. Bij vermoeidheidsklachten is dit uit balans, waardoor jouw leven je op dit moment meer energie kost, dan dat het je oplevert. Dan is er méér aan de hand en moet er iets veranderen.
Hoeveel verantwoordelijkheid draag jij? Vraag je om hulp of doe je dat niet? Zeg jij ‘ja’, terwijl je eigenlijk ‘nee’ bedoelt? Ga je confrontaties uit de weg en ben jij degene die alle problemen oplost? Denk daar maar eens over na, er schuilt veel meer achter het moe zijn dan dat je denkt.
Wat te doen als je geen energie hebt?
Je moet begrijpen dat als jij gaat sporten en vitaminen gaat slikken, omdat je je energiek en fit wilt voelen, maar niets verandert aan bovenstaande gedragspatronen, dan loop je vroeg of laat tegen mentale-, emotionele-, en/of fysieke uitputting aan. Je kan je wel voorstellen dat dit consequenties heeft zowel voor jou als voor je omgeving. En dat is wel het laatste wat je wilt, toch?
Ben jij moe en herken jij jezelf in één of meer van genoemde gevoels-, gedachten- en gedragspatronen? Voorkom uitval en trek aan de bel. Als Life Coach sta ik voor je klaar om je stap voor stap te helpen patronen te veranderen en je te begeleiden naar een gezonde balans in energie.
Hé?! Wie weet er nu beter wat goed voor jou is, dan jijzelf? Alleen jij kan voor jezelf zorgen, zowel mentaal-, fysiek-, emotioneel- als spiritueel. Dat is het belangrijkste om veerkracht te ontwikkelen, zodat jij jouw energie in balans kan houden. Als Life coach begeleid ik je erbij.
Plan hier je oriëntatiegesprek, geheel vrijblijvend en kosteloos.