top of page

Luister jij naar je lichaam?

Jarenlang deed ik alles alleen maar met mijn hoofd. Lekker rationeel mijn lichaam was noodzakelijk om me van A naar B te brengen, maar verder moest het vooral niet zeuren. Kom op zeg, ik wilde dingen bereiken, carrière maken, reizen, vriendschappen onderhouden, mezelf blijven ontwikkelen en als ik het dan zo terug lees denk ik gelijk 'best veel he Joyce'. Want het was ook nog allemaal tot de 2e macht, geen 9 tot 5 baan en altijd tot het uiterste...


Als je je goed wilt voelen kan je natuurlijk macrobiotisch gaan eten of elke dag vijf kilometer gaan hardlopen. Maar je gaat je niet beter voelen als je nog steeds samenleeft met een alcoholist of workaholic, of als je vervelende situaties hebt meegemaakt en jezelf niet toestaat die emoties te voelen die vaak met zo’n ervaring gepaard gaan.

Als je mijn blogs regelmatig leest, dan weet je dat je emoties en gedachten een diepliggend effect op je hebben. Dat komt doordat deze fysiek met je lichaam zijn verbonden via je centrale zenuwstelsel en je hormoon- en afweersysteem. Alle emoties, juist die worden onderdrukt en niet worden geuit, hebben effect. En dat kan vele lichamelijke klachten geven. Een nieuw perspectief op je lichaam en jezelf is vaak het begin van geestelijke, emotionele, spirituele en ook lichamelijk genezing.


Emotioneel lichaamswerk

Ik kan erover meepraten. Ik had een drukke job in een fulltime werkweek, voor de buitenwereld zag het er allemaal prima uit en ik leek het goed voor elkaar te hebben. Zelf vond ik ook dat ik een onbezorgd leven zou moeten kunnen leiden, maar niets is minder waar.


Ik was alleen maar bezig met werken, zorgde daarnaast voor het gehele huishouden. Ik at slecht, sliep veel te weinig want ik was altijd al bezig met de volgende dag. Hooguit zo’n vijf uurtjes per nacht waarna ik vervolgens uren lag te malen. Totdat mijn relatie over was en ik brak... Ik kon alleen nog maar huilen. Ik was op en voelde me leeg, alsof iemand de stekker uit me had getrokken al mijn energie was gewoon weg. Maar ik leefde dus gewoon al een tijdje op mij reserve batterij.


De wijsheid van je lichaam

Ik liep ook tegen andere dingen aan en ik was er blijkbaar aan toe om inzichten op een ander niveau toe te laten. Ik wilde het begrijpen, want ik snapte niet wat er aan de hand was. Eigenlijk was ik gewoon op de vlucht. Ik vluchtte in gedachten en piekerde. Ik vluchtte in de afleiding van werk. Allemaal om niets te hoeven voelen. Ik was blijkbaar op de vlucht voor iets, maar waarvoor dan? Ik heb er toen voor gekozen om met een counselor te gaan praten om zo te onderzoeken wat er nu daadwerkelijk allemaal speelde en dat is een van mijn beste keuzes ooit geweest.


Modern wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen lichaam en geest bevestigt wat in oude geneeswijzen allang bekend was. Namelijk dat lichaam en geest een eenheid vormen.

Ons lichaam is een belangrijk zintuig en het meest directe gereedschap in een ontmoeting. Hoe meer wij in ons lichaam aanwezig kunnen zijn, hoe meer wij ervaren en voelen en hoe meer wij in contact zijn met onszelf en de ander. Via ons lijf worden wij bewogen, worden wij geraakt en aangeraakt: lichamelijk, cognitief, emotioneel en spiritueel.


Door inzicht kan de energie weer gaan stromen

Tijdens mijn lifecoach trajecten gebruik ik verschillende technieken, zoals bijvoorbeeld de full bodyscan met het lichaam als uitgangspunt. Hiermee creëer ik ruimte om in je lichaam aanwezig te zijn en daarin te voelen wat er is. Je leert je lijf kennen en de informatie die het in zich draagt aan te wenden ten behoeve van jezelf of een ander. Tijdens inzichtsessies kijken we wat er onbewust bij jou speelt en wat het thema is wat bij jou op dat moment aandacht nodig heeft. Zo creëren we bewustwording. Met visualisaties creëer ik rust om zo diep naar binnen te gaan om te kijken waar jou diepste verlangens en behoeftes liggen. Ik werk stap voor stap op de weg terug naar binnen, waar zowel vreugde als pijn opgeslagen liggen.


Hiermee ga je je lichaam gestolde energie weer in beweging krijgen en gaat de levensenergie weer stromen. Je wordt je bewust van wat je eerder nog niet voelde. Je leert je openen voor je gevoeligheid, voor de rijkdom aan sensaties en emoties. Een lichaam in beweging, zodat het ons weer kan bewegen.


Je wordt bewuster van je gevoelens, je gedachten, je gedrag en patronen. Hierdoor leer je jezelf steeds beter kennen.


Je leert je emoties voelen, accepteren en uiting geven aan wat er in je leeft. Je leert om steeds beter je verstand en je bewustzijn erbij te betrekken. Het maakt je emotioneel vaardiger.

Je leert om te observeren wat zich aandient in je lichaam en je gaat ontdekken wat voor jou belangrijk is en helder wordt wie je in wezen bent. Van hieruit wordt het makkelijker om de stappen te zetten die bij jou horen.


Voor jou

We willen we het liefst allemaal toch gewoon doordenderen? Dit zus en we moeten nog zo, oh ja, ook nog dit en dat. We hebben helemaal geen tijd om bij pijntjes en kwaaltjes stil te staan. Ik dacht ook dat mijn chronisch vermoeidheid erbij hoorde. Meestal nemen we een Paracetamolletje, gaan een keer vroeg naar bed en gewoon weer door. Zo’n pilletje is een korte termijn oplossing. Veel belangrijker is het om de oorzaak aan te pakken. Een lichamelijke klacht is vaak het gevolg van een geestelijke disbalans.


Net als ik hebben veel vrouwen niet geleerd te luisteren naar hun lichaam en de wijsheid die het in zich heeft. Veel problemen van vrouwen zijn een gevolg van socialisatie, waardoor velen van ons hebben geleerd de behoeften van anderen voorrang te geven boven die van onszelf. Ook hebben we geleerd om antwoorden buiten onszelf te zoeken.


Voelen bleek iets wat ik helemaal opnieuw moest leren en dat als hoogsensitief persoon. Je zou dan toch zeggen dan voel je heel veel? Ik heb een hele mooie innerlijke gevoelige wereld maar mijn lichaam heb ik in de steek gelaten. En inmiddels is het de belangrijkste tool in mijn coaching. Met mijn fijngevoeligheid en intuïtie help ik nu stap voor stap mijn coachees. Samen ontdekken we, leer ik ze ernaar luisteren en geef bevestiging, zodat mijn coachees op hun innerlijke wijsheid kunnen gaan vertrouwen. Dit bevordert zowel fysieke en geestelijke gezondheid.


Dat lichaam en geest nauw samenwerken heb ik ook zelf mogen ervaren. Heel duidelijk merkte ik dat mijn issue mentaal en emotioneel was verwerkt, maar mijn lijf reageerde nog. Mijn lijf voelde nog de bijbehorende spanningen en wilde niets liever dan het kwijt. Diezelfde ervaring moest fysiek en energetisch nog helen. En dat geeft vrijheid. Letterlijk.


Wat je hoofd niet begrijpt, vertelt je lijf

Het is dus niet gek als je nog steeds ‘last’ hebt van een ervaring, terwijl je er al aan gewerkt hebt. Erover praten is heel erg belangrijk. Maar alleen wanneer een ervaring eenmaal bewust is benoemd en ook lichamelijk en emotioneel wordt geïnternaliseerd, kan die ervaring ons niet meer onbewust beïnvloeden. Daarbij werken je lijf en je geest nauw samen. En alles in z’n eigen tempo. Forceren heeft geen zin. Vertrouw erop dat het zich aandient op het moment dat jij eraan toe bent om hiermee aan de slag te gaan. We kunnen met ons hoofd van alles willen, maar we zijn zoveel meer dan alleen ons brein. We zijn ook nog ons lijf. Gelukkig maar!


Mijn coaching

In mijn coaching richt ik mij niet op één aandachtsgebied, maar mijn werkwijze gaat uit van jou in het gehele plaatje. Wat je doelstelling ook is, voor een diepgaand en blijvend resultaat, werk ik aan de samenhang tussen je mentale- (IQ), fysieke- (FQ), spirituele- (SQ) en sociaal-emotionele (EQ) aandachtsgebieden. Alleen jij kan, op het moment dat jij er aan toe bent, toegang krijgen tot jouw eigen innerlijke wijsheid.


Heb jij het idee dat er meer moet gebeuren om je goed te voelen, je leven te laten stromen en succesvol te zijn? Plan dan nu je oriëntatiegesprek in, geheel vrijblijvend en kosteloos.


Wil jij je innerlijke wijsheid op een laagdrempelige manier ervaren ik organiseer online groepsessies waarin je letterlijk vanuit je eigen huis kan deelnemen. Op mijn eventpagina vind je de eerstvolgende beschikbare data.


Ken jij iemand voor wie dit interessant zou kunnen zijn? Deel dit artikel met je netwerk door op een van de socials knoppen te klikken. Heeft mijn blog je geïnspireerd en wil je reageren? Leuk! Je kunt je reactie hieronder kwijt.


Wees lief voor je lijf. Je bent meer dan alleen je brein!
12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page