top of page

Omgaan met perfectionisme – 3 tips

Omgaan met perfectionisme is makkelijk als je inziet dat perfectie een totale illusie is. Moet je leren omgaan met blauwe smurfen? Moet je je drang naar onsterfelijkheid loslaten? Nee toch? Dat kost je geen enkele moeite, want je gelooft er gewoon niet in. Laten we eens door die illusie van perfectie heen prikken – en het zo loslaten.

Niemand is geboren als perfectionist

Ooit een kleuter gezien die last had van perfectionisme? Die zei: “Verdorie, ik probeer al drie weken te lopen en nog lukt het niet. Ik heb gefaald!” Of: “Mijn tekening lijkt nergens op: paarse bomen, dan kan gewoon niet! Wat een mislukking!” Nee toch? Geen enkel kind is geboren met perfectionisme. Perfectionisme is aangeleerd, het hoort niet bij jouw oorspronkelijke zelf.

Als kind krijg je te horen: “Je moet meer je best doen.” Als volwassenen vertaal je dat uiteindelijk in: “Ik kan altijd beter.” Als kind hoor je: “Nee, dat doe je fout!” Als volwassene concludeer je: “Als ik dat niet goed doe, ben ik een mislukking.” Perfectionisme is het pad van presteren te ver ingaan – en niet meer terug kunnen naar een normaal niveau.

Wanneer mag je eindelijk ontspannen?

De realiteit is niet perfect. Of liever gezegd: mensen maken fouten. Alles dat je hebt geleerd, heb je geleerd mèt vallen en opstaan. Niets in je leven is in één keer perfect gegaan. Kun je dan inzien? Ook al ben je een perfectionist, de realiteit is anders – en van de realiteit kun je niet winnen.

Zo word je weer ontspannen.

Waar doet de perfectionist het allemaal voor? Uiteindelijk willen ook perfectionisten hun doel bereiken. Ze hopen daarna te kunnen genieten van hun prestaties: “Ik heb het goed gedaan, nu kan ik eindelijk ontspannen.” Maar dat lukt zelden. Als ik verwacht de maan te bereiken, ben ik dan tevreden met de elfde verdieping van een wolkenkrabber?

Tip 1 voor perfectionisten: Zie het verschil tussen fantasie en realiteit.

Patat op Pluto? Waarom niet?

Hier is het kerninzicht: Perfectionisme is tegennatuurlijk. Letterlijk gaat het tegen de natuurwetten in. Perfectionisme is een kunstmatige illusie die ontstaat in het verstand. En de echte wereld is het tegenovergestelde: natuurlijk, realistisch en niet perfect. De wereld heeft niets met jouw of mijn verstand te maken. Het gaat gewoon zijn eigen gang…

De botsing ontstaat doordat we deze kunstmatige illusie van perfectionisme projecteren op onszelf en anderen. Dat levert alleen maar problemen op! Het is een onmogelijk doel. Ik heb liever dat je zegt: “Ik wil in 2035 een patatkraam openen op Pluto”, dan dat je zegt: “De wereld moet perfect zijn en ik ook.” Die patatkraam, dan zou je best eens kunnen lukken – maar de perfecte jij bereik je nooit.

Aan de perfecte wereld wordt gewerkt…

Bovendien: Als het je uiteindelijk zou lukken om een frietkraam op Venus te openen (een hele prestatie nietwaar?), dan zou jij ontevreden zijn, omdat je er een op Pluto wilde! Als je vindt dat jij – of de wereld of iemand anders – perfect moet zijn, zit er maar één ding op: dan moet je je eigen planeet beginnen. Met of zonder patatkraam, dat mag je dan helemaal zelf bepalen, want het is tenslotte jouw planeet….

Een gebrek aan zelfwaardering.

Hier op aarde gaat perfectionisme je niet gelukkig maken. Onmogelijk! De tevreden perfectionist is net zo’n tegenstelling als de bescheiden opschepper of de hulpvaardige egoïst. Ze bestaan gewoon niet. Perfectionisme is het logische gevolg een gebrek aan zelfwaardering. Als je jezelf de moeite waard vindt, wat je ook doet, dan zal je perfectionisme gewoon loslaten. De AFT sessie 'Blijvend Zelfvertrouwen' gaat je helpen met een positiever zelfbeeld.

Tip 2 voor perfectionisten: Vergroot het vertrouwen in jezelf.

Help – mijn broekriem zit te strak!

Ook wordt perfectionisme veroorzaakt door te veel in je hoofd zitten. Ons verstand heeft vaak een behoorlijk onrealistisch idee over hoe dingen zouden moeten zijn. We creëren daarmee een kunstmatige schijnwereld – een onrealistische afspiegeling van de echte wereld. Als je leert wat meer uit je hoofd te stappen, dan transformeert je perfectionisme zich tot een ontspannen realisme.

Verlaag je onrealistische verwachtingen en waardeer wat je al goed doet. Perfectionisme is als een broekriem die je veel te strak zit. Je draagt het in de hoop dat het goed staat, maar ondertussen krijg je nauwelijks adem. Laat de stress van perfectionisme los en zet je broekriem een paar gaatjes ruimer. Je zult je opgelucht voelen!

Tip 3 voor perfectionisten: Laat je stressvolle gedachten los.

Aroma Freedom

Wist je dat Aroma Freedom ook kan helpen bij perfectionisme? Aroma Freedom laat geur voor je werken! Gedachten die positief worden. Gevoelens die verzachten. Herinneringen die emotioneel minder lading krijgen. Het effect van geur op de werking van het brein wordt al vele jaren wetenschappelijk onderzocht.

Bij Aroma Freedom gebruiken we etherische oliën in combinatie met geaccepteerde benaderingen uit de psychologie. Met de methode ruim je belemmerende gedachten op, zodat het leven waarvoor jij kiest binnen handbereik is. Je kunt weer luisteren naar je intuïtie dankzij de stilte die in je hoofd ontstaat. Het lukt je om doelen en idealen te bereiken dankzij de krachtige werking van Aroma Freedom. De geur van de etherische oliën zorgen ervoor dat je ontwikkeling diepgaand en blijvend positief is.


Check mijn website voor alle informatie over Aroma Freedom, de AFT methode kan je het beste inzetten wanneer je perfectionisme je in de weg zit of wanneer je jezelf op dat gebied wat meer rust wilt geven.


Nog niet bekend met Aroma Freedom en heb je vragen? Stuur mij een email op info@joycedenooijer.nl en ik beantwoord ze voor je.


Wist je dat je een van de Aroma Freedom technieken ook zelf thuis kan doen? De Aroma Reset is een makkelijke oefening waarin je in 60 seconden meer rust kan creëren en jezelf wat ontspanning in je dag kan geven. Download de Aroma Reset hier GRATIS!

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page