top of page

Te druk en te weinig tijd – 7 inzichten

Heb jij het altijd druk? Heb je nooit eens tijd voor jezelf? Vraag jezelf eens af waarom dat zo is. Voel je je schuldig als je niets doet? Hoop je ooit alles af te krijgen? Dat is een illusie. Het leven is nu – mis het niet! Deze 7 inzichten vertellen je hoe je gas terug kunt nemen en kunt genieten van dit moment.

Moeten, moeten, moeten

We moeten van alles, nietwaar? We moeten hard werken, onze kinderen opvoeden, boodschappen doen, familie bezoeken, het huis schoonmaken, de tuin onderhouden, sporten, het nieuws bijhouden en nog duizend dingen meer. Leuker kunnen we het niet maken, maar wel drukker! Van wie moeten we dat? Van onze werkgever, van onze collega’s , van onze familie, van onze partner, van onze vrienden. En we moeten vooral heel veel van onszelf.

We moeten alles onder controle hebben, we moeten succesvol zijn, we moeten onszelf ontwikkelen, we moeten met iedereen goed omgaan, we moeten deadlines halen, we moeten doelen bereiken… Oh ja, en we moeten ook nog gelukkig zijn! Als je zegt: “ik moet”, ga dan uit van een flinke blokkade. “Ik moet” betekent: “Eigenlijk kom ik er gewoon niet aan toe.” Daarom vallen mensen die ‘moeten’ afvallen nooit af. Alles dat je moet, gaat niet vanzelf. ‘Ik moet’ is een recept voor spanning.

Is nietsdoen een zonde?

We hebben het idee dat als we maar druk bezig zijn, het goed is. Dan voegen we iets toe, dan zijn we zinnig bezig. Nietsdoen is bijna een zonde in onze maatschappij. Nietsdoen staat voor tijdverspilling, gemakzucht, een gebrek aan doorzettingsvermogen, egoïsme en luiheid. Niet echt eigenschappen waar we mee geïdentificeerd willen worden.

Als je iemand vraagt hoe het gaat, hoor je: “Druk, druk, druk, maar verder alles goed.” Wat ze eigenlijk bedoelen is: “Ik wilde dat ik wat meer tijd voor mezelf had. Ik heb moeite alles af te krijgen en ben echt toe aan een enkeltje Kuuroord.” Bijna nooit hoor je als antwoord: “Lekker relaxed, ik geniet van het leven.” En als je dat hoort, dan denk je: “Zo, die neemt het ervan! Waarschijnlijk single en zonder baan. Zo kan ik het ook!”

Wacht op het paradijs!

We denken vaak dat al die drukte nodig is, omdat we op weg zijn. Ja, beste lezer, we zijn op weg naar een beter bestaan! Als we maar genoeg doen, dan worden we op een dag wakker en dan zijn we er: in het paradijs! Dan hebben we voldoende gewerkt, voldoende geïnvesteerd en voldoende afgezien. Dan worden we beloond. Dan kunnen we eindelijk ontspannen en niets doen.

Maar helaas is dat een illusie. Het moment dat alles gedaan is, bestaat niet. En als het al bestaat, dan word je er niet gelukkig van. Succes – het bereiken van je doel – maakt je niet gelukkig. Het is omgekeerd: gelukkig zijn is de basis voor succes. Het gaat erom je nu goed te voelen. Knip eens met je vinger: Dat is het nu. Knip nu nog eens met je vinger: Dat is weer het nu. De vorige knip met je vingers is allang verleden tijd. Zo snel kan het gaan. Dit is je leven, mis het niet!

Hier zijn 7 inzichten om gas terug te nemen:

1: Geef je grenzen aan. Doe je dit niet, dan loop je jezelf voorbij en doe je automatisch te veel. Hoe beter je je grenzen aangeeft, hoe meer lucht je krijgt.

2: Bepaal wat je werkelijk wilt. Wat maakt jouw leven de moeite waard? Ga je dat bereiken met je huidige levensstijl? Waar ben je naar op weg als je doorgaat zoals je nu leeft? Is dat ook wat je werkelijk wilt?

3: Bepaal wat belangrijk is en wat niet. Je kunt niet alles doen, dus wat is hoofd- en bijzaak? Er zijn maar een paar dingen die ik dagelijks doe en dat zijn de dingen die het verschil maken. De rest doe ik niet, want die maken toch niet het verschil.

4: Neem wekelijks – of beter nog dagelijks – een minivakantie. Ik kook elke week een nieuw pastagerecht. Ik associeer pasta met vakantie en de Middellandse Zee. Misschien vreemd, maar voor mij werkt het! Wat geeft jou een goed gevoel?

5: Stop de drukte in je hoofd. Dit is eigenlijk een hoofdstuk apart. De meeste stress ontstaat in ons hoofd Ook al ben je lichamelijk ontspannen, zolang je hoofd niet leeg is, voel je toch een bepaalde druk. Waarom? Omdat je geest altijd bezig is met wat er nog gedaan moet worden…

6: Geef jezelf toestemming te ontspannen. Zonder die toestemming hebben de andere tips helaas geen zin. Iemand moet tegen je zeggen: “Nu mag je even relaxen.” Die iemand ben jij! Wat heb je nodig voordat je jezelf die toestemming geeft? Eén tip: het antwoord “eerst alles af krijgen”, is niet het antwoord dat je zoekt.

7: Het laatste inzicht hoor ik graag van jou!

Hoe ga jij om met een druk leven? Hoe zorg jij dat je regelmatig ontspant? Heb jij een briljante gewoonte waar we van kunnen leren? Ach, het hoeft niet eens briljant te zijn, gewoon een praktische tip mag ook. Dat zijn vaak de beste inzichten! Schrijf jouw gewoonte, tip hier onder in de opmerkingen. Ik verloot een ACT Online mini training onder alle inzendingen.


Meer weten over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) klik dan op onderstaande link https://www.joycedenooijer.nl/acceptance-and-commitment-therapy


6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page