top of page

Liefde voor jezelf, alles begint ermee!

Liefde voor jezelf en een goed gevoel over jezelf hebben is de basis van een gelukkig leven. Bijna alle gedachten die we hebben, hebben te maken met ons zelfbeeld. Heel veel stress in het leven is afkomstig van twijfel over onze eigenwaarde. Nu denk je 'dat klinkt nogal overdreven', dus ik zal er wat meer over vertellen: We maken ons de hele dag druk, maar heb je je ooit afgevraagd waar al die drukte over gaat? Die gaat voornamelijk over onszelf.

Doe ik het wel goed?

Pieker je wel eens over werk of andere mensen, dan denk je vast en zeker ook: “Hoe beïnvloedt dat mijn leven? Wat voor effect heeft dat op mij?” Al die gedachten over onszelf kosten veel energie.

Onder die berg van gedachten over onszelf, zit er vaak maar één kerngedachte: “Doe ik het wel goed?”

En deze kerngedachte komen in talloze variaties. Bij iedereen klinkt het weer anders. Ik zal er een paar noemen die bij mij wel eens naar boven komen, en ik denk dat er vast wel een paar bekend bij je voorkomen:


1. Neem ik nu wel de juiste beslissing? 2. Laat ik wel een goede indruk van mij achter zo? 3. Vindt hij of zij me wel aardig? 4. Maak ik niet te veel fouten? 5. Heb ik het juist verwoord daarstraks of was ik toch niet duidelijk genoeg?

Ben ik wel oké zoals ik nu ben?

Er is nog een diepere laag onder die kerngedachte. Onder ‘doe ik het wel goed genoeg?’ zit vaak de echte twijfel: “Ben ik wel goed genoeg?” Een aantal gedachten daarbij kunnen zijn:


1. Ben ik wel oké zoals ik nu ben? 2. Moet ik niet veranderen? 3. Hoe kom ik af van mijn zwakke kanten? 4. Als dit niet lukt, ben ik dan een mislukking? 5. Verdien ik dit wel?


Als je deze vragen aan jezelf gaat stellen kunnen deze aardig wat voor spanning zorgen. Veel stress wordt dan ook veroorzaakt door twijfel over onze eigenwaarde. Als je die bron aanpakt en tegen jezelf kan zeggen ik ben wèl de moeite waard!, dan verandert er een heleboel in je leven: je zelfbeeld, je relaties, je werk en je persoonlijke doelen. Een beter zelfbeeld maakt een einde aan de onzekerheid en dan komt er automatisch ruimte voor meer geluk en vertrouwen.

Wie beslist of je de moeite waard bent?

Een beter zelfbeeld is niet een trucje wat je kan leren. Het is niet iets dat je even kunt ‘downloaden’. Je kunt een positiever zelfbeeld alleen maar ontwikkelen door zelf-onderzoek. Wie anders dan jijzelf kan beslissen of je de moeite waard bent? Het is niet iets dat iemand anders je kan geven. Zonder zelfonderzoek blijft er altijd twijfel over. Persoonlijke ontwikkeling en groei is zo essentieel, waar bewustwording en nieuwe inzichten verkrijgen een hele belangrijke rol spelen.

Er is geen alternatief voor je eigenwaarde.

Als je meer gaat onderzoeken bij jezelf wordt die twijfel vervangen door een goed gevoel over jezelf. Je kan het zelfvertrouwen, zelfacceptatie, zelfwaardering, zelfrespect noemen. Noem het eigenwaarde, noem het wat je wilt, het gaat erom of je het voelt. Er is (helaas) geen compensatie of alternatief voor een gevoel van eigenwaarde.

Toch doen we soms de gekste dingen om een beter gevoel over onszelf te krijgen. Hier zijn 5 niet-effectieve manieren om een beter zelfbeeld te krijgen:


1. We worden workaholic.

“Want als ik meer presteer, dan bouw ik met die prestaties een beter imago. Dus werk ik me te pletter, dan kijkt iedereen naar me op. Bijkomend voordeel: Ik heb het dan zó druk, dat ik ook geen tijd meer heb aan mezelf te twijfelen…”


2. We gaan onszelf ophemelen.

“Want als ik anderen vertel hoe geweldig ik ben, dan gaan ze het vanzelf geloven. En dan geloof ik het misschien zelf óók nog! Als iedereen erin gelooft, dan moet het wel waar zijn…”


3. We doen alleen nog wat anderen willen.

‘Want als ik doe wat anderen willen, dan vinden ze me zeker de moeite waard. Als ik dat niet doe, dan stel ik ze teleur en ben ik niet meer oké. Anderen bepalen wat ik over mijzelf vind…”


4. We maken van alles een wedstrijd.

“Ik moet het beter doen dan anderen. Dus ik vergelijk mezelf continue en probeer iedereen voorbij te streven. Ik vind het heel moeilijk te accepteren dat een ander meer is, kan of heeft dan ik…”


5. We worden professionele zelfontwikkelaars.

“Hoe meer diploma’s of vaardigheden ik heb, hoe beter ik wordt als mens. Dus blijf ik leren totdat ik erbij neerval. Ik kom nooit tot het punt dat ik tevreden ben, er is altijd nog een ‘zwakte’ die ik kan verbeteren…”


Er zijn nog talloze andere manieren. Het workaholic verhaal...daar kan ik over meepraten en ik deed dat omdat hard werken, ja dat betekend dat je heel erg je best doet toch. Doen wat anderen willen daar kan ik ook in meegaan, ik wilde graag anderen gelukkig maken en schoof mijzelf daarbij opzij. Niet heel erg lief voor mezelf he?! Mijn resultaat? Nul komma nul. Het voegde niets toe aan mijn eigenwaarde. Want je eigenwaarde kun je niet halen uit de buitenwereld. Het valt niet te ‘verdienen’ door je prestaties of door de meningen van anderen.


Je eigenwaarde komt van binnen, wat wil jij? Wie ben jij? Waar sta je voor? Wat wil je bereiken? Allemaal vragen die betrekking hebben op JOU!

Dus waar ga je mee beginnen, als eerste een aantal vragen stellen aan JEZELF!


1. Waarom moet ik altijd zo veel van mezelf? 2. Wanneer kom ik ooit op het punt dat ik voldoe aan mijn hoge verwachtingen? 3. Moet ik meer doen – of minder eisen stellen aan mijzelf? 4. Kan ik ook oké zijn als ik al die verwachtingen over mezelf gewoon eens loslaat? 5. Kan ik me ook goed voelen – precies zoals ik nu ben?


Dat zijn best belangrijke vragen, nietwaar? Het zijn sleutels die de deur naar zelfacceptatie openen. Als je de antwoorden kan vinden, dan vind je ook de rust in jezelf weer terug. En als je dat gevonden hebt, dan vind je die rust weerspiegeld in de rest van je leven: je relaties, je werk en je persoonlijke doelen. Alles staat met elkaar in verbinding.


Je zit dit nu zo te lezen en denkt, ja Joyce daar wil ik ook naartoe...maar ik weet niet goed waar ik moet beginnen. Daar kan ik jou als coach dus bij helpen! En dat hoeven geen hele lange coachtrajecten te zijn. Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat mensen die een coach opzoeken vaak zelfs al na 2 tot 4 sessies geholpen zijn? Soms heb je net even dat kleine zetje nodig, wat nieuwe inzichten, frisse ideeën, even een andere kijk op bepaalde delen in je leven.


Of het nu een Aroma Freedom sessie is om wat belemmerende gedachten op te ruimen, een 1:1 coachsessie om samen even te sparren welk pad je nu wilt gaan bewandelen, waar je passies liggen of een paar sessies om er achter te komen waarom je steeds tegen dezelfde obstakels aanloopt. Patronen doorbreken, gedachten die positief worden, gevoelens verzachten....een innerlijke reis om jezelf weer even te ontdekken!


Op mijn website vind je alles wat ik hierboven genoemd heb terug en meer! Heb je vragen, kom je er dan nog niet uit email mij dan gerust op info@joycedenooijer.nl en ik probeer je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.


En een oriëntatiegesprek online is altijd geheel vrijblijvend en gratis, dan kunnen we samen even kijken wat jij op het moment nodig hebt en kunnen we gaan samenwerken! https://www.joycedenooijer.nl

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page