top of page

Loslaten en TMRT!

De maand Juni staat in het teken van loslaten, een van de technieken die ik gebruik is The Memory Resolution Technique oftewel TMRT afgekort. Een proces waarin ik je begeleid met de kracht van 100% pure oliën met een therapeutische graad. Bij deze techniek verwerk je een specifieke herinnering met een negatieve lading. Je hebt er last van en het houdt je tegen. Je merkt dat je minder of zelfs niet geniet van het leven en daar zou je graag verandering in zien.

Een voorbeeld uit mijn eigen leven

6 jaar geleden ging het wat minder goed met mij, ik zat tegen een burn-out aan, mijn relatie was over, ik had totaal geen energie meer en wist niet waar ik moest beginnen. Ik als iemand die altijd in de volledige overtuiging leefde dat ik alles alleen kon en moest doen, had ik als HSP'er heel veel moeite met de emotionele lading die over mij heen kwam. Ik heb dat altijd goed weten weg te stoppen, alleen toen was het hek van de dam, alle sluizen gingen open. Het leek net alsof alles wat ik in de afgelopen jaren hat opgepot, weggestopt en genegeerd als het ware in één keer over mij heen kwam. Het was overweldigend, het enige wat ik toen dacht....dit kan ik niet alleen!


Een keerpunt in mijn leven, nooit gedacht dat het zo ver zou komen, ik veegde alle oordelen over mijzelf opzij en ben op zoek gegaan naar iemand met wie ik kon praten, want ik dacht hier moet ik iets mee maar wist nog niet hoe of wat.


Ik ben toen in gesprek gegaan met een psychosociaal counselor, om alles eens op een rijtje te zetten, want waar komen die overweldigende emoties nu vandaan? Ja ik had aardig wat meegemaakt in het verleden, maar ik dacht dat ik alles verwerkt had. Niets was minder waar, ik had het als het ware weggestopt, mij niet tegen laten houden erdoor om de dingen te doen die ik wilde doen alleen onbewust deed het nog heel veel met mij. Tijdens die gesprekken ben ik er achter gekomen wat de heftige gebeurtenissen waren die mij nog achtervolgden. Hier ben ik mee aan de slag gegaan en heb ik rust voor mijzelf weten te creëren.


In 2019 ben ik begonnen met de opleiding tot professioneel coach, iets wat ik diep van binnen heel graag wilde, waar ik passie voor had, anderen begeleiden, coachen waar ze dat nodig hebben en om iemand diep naar binnen te laten kijken moet je dat allereerst zelf kunnen. Dat is wat ik de gehele leergang ervaren heb, diep van binnen kijken wat ik nu precies nodig heb, wat speelt er onbewust en wat zijn mijn normen en waarden.


The Memory Resolution Technique (TMRT)

Het zijn echt niet altijd de zware traumatische gebeurtenissen die een grote impact hebben op je leven, het zijn vaak juiste de kleine herinneringen met emotionele lading die onder je huid gaan zitten. En die poppen op wanneer je het niet verwacht. Want dat is wat ons brein doet, het verbind gebeurtenissen aan elkaar, ook al hebben ze niets met elkaar te maken, als ze een zelfde fysieke beleving, emotie of herinneringen oproepen.


TMRT richt zich op gebeurtenissen in het verleden op de emotionele lading, de herinnering zal niet verdwijnen, maar wel vervagen, je brein laat je als het ware niet meer terug gaan naar die herinnering waardoor de emotionele lading verdwijnt. Met het gebruik van geur zorgen we ervoor dat je de negatieve emotie die je destijds aan de situatie hebt gekoppeld kunt verwerken en loslaten. Er ontstaat ontspanning door de werking van geur op het brein. Een volgende keer kun je terugdenken aan deze herinnering zonder dat je brein direct in de vecht-vlucht-bevriesstand springt.


Aroma Freedom is begonnen met The Memory Resolution Technique (TMRT), deze techniek ligt dicht bij EMDR. Bij TMRT wordt net zoals bij EMDR gebruik gemaakt van de geheugensamenstelling.


Bij Aroma Freedom is het oproepen van de

geheugensamenstelling een heel belangrijk onderdeel. Je kunt het oproepen van de geheugensamenstelling zien als één stap in het hele Aroma Freedom proces. Alleen waar bij EMDR gebruik wordt gemaakt van oog- vinger bewegingen of klikjes gebruiken we bij TMRT etherische oliën.


Het verwerken van gebeurtenissen gedurende de dag gebeurt als het ware door het labelen van ervaringen. Om een voorbeeld te nemen, dit kan je zien zoals een mappenstructuur op je computer. Gebeurtenissen op je werk gaan in het mapje werk en dingen van thuis gaan in het mapje thuis. Zo ordent je brein herinneringen en worden ze van het korte termijngeheugen naar het lange termijngeheugen verplaatst.


Wanneer een herinnering emotioneel geladen is komt het niet in een bestaande map, het blijft in het korte termijn geheugen actief aanwezig. En dat activeert steeds de amygdala, dit kan leiden tot terugkerende herinneringen, dit kan zich aandienen in flashbacks of zelfs nachtmerries.


Hierdoor linkt je brein nieuwe gebeurtenissen aan bestaande gebeurtenissen uit het verleden, omdat een onderdeel van de geheugensamenstelling van de nieuwe gebeurtenis de ervaring uit het verleden triggert. Met TMRT helpen we de herinnering uit het verleden te verwerken en op te ruimen.


Wanneer wordt TMRT gebruikt?

TMRT kan goed worden gebruikt bij het loslaten van stressvolle en pijnlijke emotionele reacties die je hebt meegemaakt (bv. bijna een auto ongeluk krijgen, een recente ruzie met je partner, een stressvolle situatie op het werk, echtscheiding of overlijden van een geliefde etc...), of als je wordt achtervolgd door herinneringen of beelden van een gebeurtenis uit het verleden, zoals een brand in huis of een andere stressvolle levenservaring.


Hoe werkt TMRT?

Er kan veel emotionele energie zijn opgeslagen in een traumatische herinnering. Het gebrek aan oplossing voor deze gebeurtenis heeft het onderbewustzijn in staat gesteld een verdediging op te bouwen tegen de ervaring die zich opnieuw voordoet omdat het op dat moment te pijnlijk of overweldigend was om te verwerken. Tijdens het proces gaan we verschillende lagen afpellen van de herinnering, zodat de herinnering er nog wel is maar je je er niet meer tegen verzet.


TMRT zorgt voor een emotionele detox, na een TMRT sessie kan je je de eerste paar dagen vermoeid of humeurig voelen, het is dan ook heel belangrijk dat je voldoende water drinkt.


Mijn eerste ervaring met TMRT

Mijn eerste ervaring met TMRT was tijdens mijn opleiding tot Aroma Freedom Practitioner. Ik had al een aantal AFT sessies gedaan, die richten zich op de toekomst, dan ben je echt bezig met je ego wat je er van weerhoud om stappen te zetten. Maar toen kwam de TMRT sessie, ik zag er eigenlijk wel een beetje tegen op moet ik zeggen, maar meer omdat ik niet wist wat het teweeg ging brengen. Ik wist dat ik nog wat emotionele lading had van bepaalde herinneringen en wist niet wat dat ging doen met mij.


Daarom wil ik je een ervaring van mezelf delen, waarvan ik denk dat een ieder zich er waarschijnlijk in kan herkennen, in ieder geval sowieso de HSP'ers onder ons:

Ik was een tiener en had thuis ruzie gehad met de echtgenoot van mijn moeder, de ruzie ging over iets heel kleins, maar als tiener is dat heel groot natuurlijk. Het ging niet om de ruzie zelf, maar ik was er nogal emotioneel van een vriend van de familie kwam naar boven en vertelde mij dat het onzin was dat ik er zo emotioneel van werd. Dat wat ik ervan dacht helemaal niet belangrijk was. Dit gaf mij het gevoel dat mijn gevoelens niet belangrijk waren, eigenlijk werd dat indirect ook gezegd, dat ik ze niet mocht uiten en dat ik het niet waard was om naar te luisteren. In de jaren erna zijn er meerdere situaties geweest waarin ik het moeilijk vond om mijn emoties te delen, waardoor ik het eigenlijk ook steeds minder deed.

Wat denk je dat er gebeurde toen ik in een vaste relatie zat? Er kwam een stemmetje naar boven: * Jouw gevoelens zijn niet belangrijk; * Je kan toch niet duidelijk maken wat je voelt;

* Je voelt veel te veel; * Hij luistert toch niet naar je.


Herken je je hier in? Ik weet wel zeker dat jij ook een soort gelijke situatie hebt meegemaakt, meerdere malen zelfs. Dat je iets graag wilde delen, uit enthousiasme, verdriet of onzekerheid. Het klinkt hard, maar niemand komt ongeschonden door zijn kindertijd. Zelfs zulke relatief kleine tegenslagen kunnen zo bepalend zijn wat jij denkt dat jouw kansen zijn om later iets te bereiken.

Ik heb nu 3 TMRT sessies gedaan op bepaalde gebeurtenissen die nog een heftige emotionele lading hadden voor mij, het heeft mij veel verlichting gebracht, vrijheid en rust gegeven waardoor ik zonder de emotionele lading weer op te roepen terug kan kijken naar deze herinneringen en ze ook geen invloed meer hebben op hedendaagse gebeurtenissen.


Aroma Freedom & Coaching

Dat is een van de voornaamste redenen waarom ik met Aroma Freedom werk tijdens mijn coach sessies en ACT trainingen, tijdens deze sessies en trainingen komen we al een heel eind naar waar jij wilt zijn. Tijdens mijn sessies ga ik heel diep naar de werkelijk kern met jou en daar kunnen we nog wel eens wat verassingen tegen komen. Dingen die je niet verwacht, niets eens dacht dat ze er waren en vaak hangt daar wel een negatieve stem of emotionele lading aan die je er van weerhoudt om verdere stappen te nemen. De AFT en TMRT sessies gebruik ik dan om jou weer een stapje verder te helpen om de volgende stap te zetten.


Ben je benieuwd wat een TMRT sessie voor jou kan doen? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of stuur mij een email op info@joycedenooijer.nl


Of ben je na deze blog helemaal overtuigd en wil je zelf eens een keer een TMRT sessie doen om herinneringen uit het verleden op te ruimen of een AFT sessie om verdere stappen zetten in de toekomst? Boek dan een sessie via mijn website


Wist je dat je een sessie bij mij op locatie kan doen maar ook online? Ik stuur dan vooraf een pakketje naar je toe waar alle benodigdheden in zitten om een sessie online te kunnen doen.


Dus wacht niet langer en boek je sessie nu!
28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page