top of page

Meer inzicht in jezelf – 7 goede vragen

Meer inzicht in jezelf is de beste manier om geluk en succes te bereiken. Hier zijn 7 vragen voor meer inzicht in jezelf!

Pas als je begrijpt wie je bent, wat je wilt en wat je tegenhoudt, kun je in beweging komen.

Anders bereik je hooguit de doelen die niet bij je passen.

Dit zijn 7 goede vragen om meer inzicht te krijgen in jezelf.

Vraag 1: Wat maakt mij gelukkig?

Dit is de belangrijkste vraag. Als je alleen maar doet wat je gelukkig maakt, ben je automatisch gelukkig, nietwaar? Natuurlijk is het niet zo simpel. Dit is het punt van deze vraag: veel mensen weten niet goed wat hen gelukkig maakt of besteden er te weinig aandacht aan.

Als je niet bezig bent met wat je gelukkig maakt, ben je bezig met wat je niet gelukkig maakt.

Wat maakt mij gelukkig? Wat geeft me energie? Waar wil ik meer van?

Vraag 2: Wat geloof ik over mezelf?

Wie je bent is het resultaat van wat je gelooft over jezelf. Het is een zelfvervullende voorspelling. We worden wat we de hele dag tegen onszelf zeggen. Zeg je: “Ik kan niet veranderen”, dan zal dat ook zo zijn.

Maar zeg je: “Ik kan alles wat ik wil”, dan wordt dat je werkelijkheid. Je geloof over jezelf maakt zichzelf waar – in de praktijk. Het bepaalt welke acties je neemt en uiteindelijk dus je resultaten.

Wat geloof ik over mezelf? Wat geloof ik over mijn leven? Wat is mijn ‘waarheid’?

Vraag 3: Wat is mijn persoonlijke uitdaging?

Waar loop je elke keer op vast? Wat vind je moeilijk te veranderen en beperkt je in je groei? Dit noemen ze een patroon: een uitdaging die altijd terugkomt. Ga er niet vanuit dat dit zichzelf oplost. Ga er wél vanuit dat jij het kunt oplossen!

Wat is jouw dagelijkse uitdaging: Opkomen voor jezelf? Meer rust in je hoofd? Onzekerheid overwinnen? Het is zo belangrijk om dat te onderzoeken. Want dat patroon beperkt je in je persoonlijke ontwikkeling.

Wat loop ik elke keer op vast? Waarom is dat? Wat kan ik vanaf nu anders doen?

Vraag 4: Waar ben ik bang voor?

Angst is de grootste blokkade voor persoonlijke groei. Onder je persoonlijke uitdaging zit altijd een vorm van angst. Waar je bang voor bent, houd je tegen. Geloof me, daar hebben we allemaal last van, in meer of mindere mate.

Duw je angst niet weg, maar onderzoek het!

Door het te negeren komt het vanzelf weer terug. Door het te onderzoeken los je het op.

Bekende angsten zijn de angst voor falen, voor verlies van reputatie, voor verlies van relaties, voor afhankelijkheid, enzovoort.

Ga eens na waar je bang voor bent en vraag jezelf af: gaat dat echt gebeuren of zit dat alleen maar in mijn hoofd?

Angst is alleen eng als je het nooit confronteert. Onderzoek je het, dan kan het je juist enorm helpen.

Waar ben ik bang voor? Is die angst wel terecht? Wat kan ik ervan leren?

Vraag 5: Wat moet ik loslaten?

Wat moet je loslaten? We willen altijd onze zorgen en stress loslaten. We willen ook de behoefte aan controle loslaten. We willen vaak controleren wat we niet kunnen e dat geeft spanning.

We gaan vaak te krampachtig om met onze doelen. Dus we moeten ons minder hechten aan het eindresultaat en meer aan de weg er naar toe.

Loslaten is een heel goed middel om je doel te bereiken, hoe raar dat ook klinkt!

Als ik achter mijn computer ga zitten en denk: “Nu moet ik iets schrijven! Nu, nu nu!”, dan lukt dat natuurlijk niet. Maar als ik die behoefte aan controle en resultaat loslaat, ontstaat er ruimte. Dan gaat het vanzelf, zonder moeite.

Wat moet ik loslaten? Met wat voor oude denkbeelden schiet ik niets op?

Vraag 6: Wie wil ik zijn?

Als je onbeperkte mogelijkheden had jezelf te ontwikkelen, wie zou je dan zijn? Hoe zou je je voelen, hoe zou je je gedragen? Wat zou je doen en met wie zou je dat doen? Hoe sterker je een beeld hiervan hebt, hoe makkelijker het is om hier naartoe te groeien.

Het is prima om te denken: “Ik heb geen idee wie ik wil zijn, ik zie het allemaal wel.” Maar ik wed dat je – stiekem – toch wel verwachtingen hebt van jezelf.

Hopelijk zijn dat realistische verwachtingen, je hoeft niet perfect te zijn. Het gaat erom dat je groeit richting de persoon die je werkelijk wilt zijn.

Hoe zou ik het liefst willen zijn? Hoe kan ik daar naartoe groeien?

Vraag 7: Wat vind ik goed aan mezelf?

We zijn vaak gefocust op wat we missen. We zien onze beperkingen en vergeten onze sterke kanten. Probeer de balans te vinden:

  • Wat vind je goed aan jezelf?

  • Wat zijn je sterke punten?

  • Wat vinden andere mensen goed aan jou?

  • Waar ben je trots op?

  • Welke uitdagingen heb je overwonnen?

Jezelf analyseren is goed, maar houd je focus positief. Je krijgt net zoveel inzicht door je sterke kanten te bestuderen, als door je zwakke kanten te accepteren.

Wat je goed vindt aan jezelf is de voorbode van wie je wilt worden. Het is de belofte wie je kunt zijn. Je wilt alleen nog meer van die sterke kanten ervaren. Daarvoor moet je ze eerst waarderen.

Wat kan ik goed? Waar ben ik trots op? Geef ik voldoende aandacht aan mijn sterke punten?

Inzicht in jezelf

Deze 7 vragen helpen je hopelijk meer inzicht te krijgen in jezelf. De vragen zijn makkelijk, maar het is soms lastig ze te beantwoorden. Toch raad ik je aan de antwoorden te zoeken, want ze zijn belangrijk – zelfs fundamenteel – voor een gelukkig en succesvol leven.

Inzicht is het meest waardevolle geschenk dat je jezelf kunt geven!

En je hoeft dit niet alleen te doen, ik begrijp je helemaal als je zegt: "Joyce, ik vind het lastig om antwoord te geven op deze vragen.". Als coach kan ik jou daarbij helpen en begeleiden zodat je WEL antwoord kan geven op deze vragen.

Soms is 1 coachsessie al genoeg om je in beweging te krijgen en je zelf de antwoorden kan vinden op je vragen! Op mijn website vind je mijn actuele aanbod & tarieven https://www.joycedenooijer.nl7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page