top of page

Felt sense – Een eenvoudig wonder

Alles wat je ervaart en creëert verloopt via de felt sense in je lichaam. Wat is je felt sense?

De ontwikkeling van je gezonde verstand berust op dat wat je geleerd hebt van al je ervaringen en je karakter. Het is de bron van aangeboren oorspronkelijkheid en vanzelfsprekende waarheden.


Focus

Felt sense is de basis van focussen, je richten op, je concentreren op … Het is een manier om te luisteren naar de signalen en de wijsheid van je lichaam. Het vergt vertragen, naar binnen kijken, de tijd nemen om onze vooropgezette ideeën opzij te zetten en ruimte te maken om nieuwe inzichten boven te laten komen. Het is luisteren naar het gefluister van het ‘weten’.


Focussen is een hele levendige en intense manier van je geest om zich te richten, te concentreren op dat wat er is. Focussen gebruik je bij onoverzichtelijke zaken, waarbij jij je afvraagt: wat is goed voor mij? Door al je lichamelijke en mentale capaciteit te richten op een belangrijke zaak of situatie, maakt focussen het mogelijk dat je de zaken optimaal en helder waarneemt. Zo ben je in staat onderscheid te maken tussen wat jouw gevoel jou wil vertellen en wat oude informatie is. Leven via deze manier van focussen, via de felt sense brengt authenticiteit en echtheid.


Alles wat je doet kan alleen via en in contact met je lichaam. Door dit contact met die zachte fluisterende bijna niet waarneembare gewaarwordingen wordt alles beter. De felt sense is je essentie, je richting, het is je innerlijke leraar.


Felt sense ervaren

De felt sense voel je aan de voorkant van je lichaam tussen je bekken en je keel, in hele kleine subtiele sensaties en het gaat over iets in jouw leven. Het is geen spierpijn maar meer zoiets als; een brok in je keel, een steen op je maag, een zwaar of juist licht gevoel. Het is heel persoonlijk en intiem het gaat over jouw leven. Het begint met het waarnemen van de sensatie. Vervolgens probeer je dat te verwoorden. Je kunt associëren met woorden, met zinnen. Eerst kan het onsamenhangend overkomen maar geleidelijk aan ontstaat er inzicht in wat het wil vertellen.


Vervolgens ga je je op dit gebied in je lichaam focussen, je besteed er een tijdje aandacht aan en dan wordt het langzaam meer duidelijk. De felt sense is focussen, je aandacht richten op een soort vluchtig gevoel wat er is. Vrijdag post ik een oefening die je prima zelf kan doen om dit te ervaren!.


Het lichaam als leraar

Deze subtiele bijna onhoorbare signalen van je lichaam ga je doorvoelen tot je de betekenis voelt en weet! Als jouw felt sense zich gevormd heeft krijg je toegang tot informatie, inzichten, richting, echtheid, helderheid en authenticiteit. Jouw felt sense mag je koesteren. Als we beter leren luisteren naar ons lichaam kunnen we er ook beter voor zorgen. Spiritueel gezien wordt het lichaam gebruikt als de poort naar een hoger bewustzijn. Voorbij onze verhalen, drama’s en overtuigingen brengt het ons voorbij ons denken.


Dan gaan we verder dan de gevoelens en emoties die we ervaren, we komen tot een diepere wijsheid over onszelf. We stemmen ons af op dat wat de aandacht vraagt, die kleine sensatie, onze felt sense. Het leidt je, het is je eigen personal trainer die weet wat goed voor jou is. Ken jij dit wonder in jouw leven?


Felt Sense oefening

Jouw essentie zien komt voort uit een totaal aanwezig zijn in het hier en nu. Hiervoor kun je deze felt sense oefening gebruiken. Wat is felt sense? De felt sense is de focus naar binnen brengen naar en luisteren op de signalen van het lichaam.


Felt Sense oefening

Door het volgen van deze zes stappen maak je gebruik van jouw felt sense:


1 Ga comfortabel zitten en richt je aandacht naar binnen. Dit kan met open ogen maar je mag ook je ogen dicht doen. Adem rustig in door je neus en voel hoe de adem naar binnen gaat en ga als het ware mee met die adem naar binnen. Begin met een eenvoudige vraag aan jezelf: hoe voel je je vandaag?


2. Focus je op je felt sense. Het kan zijn dat je geest nog even door galoppeert naar allerlei gedachtes over de buitenwereld. Probeer die gewoon te laten gaan, besteed er geen aandacht aan. Ze zullen komen en gaan maar jij richt je intussen op het gevoel van jouw lichaam.


3. Geef met woorden of beelden aan hoe je je voelt. Je kunt onderstaande lijst daarvoor gebruiken. Probeer zonder druk of dwang te beschrijven wat je waarneemt in je lichaam. Is er een bepaalde plek in je lichaam waar je aandacht naar toe gaat? Geef het aandacht. Observeer en blijf je intussen focussen op je ademhaling.


4. Als je een woord of een zin gevonden hebt dat jouw gevoel het beste omschrijft, focus daar nog iets meer op. Laat je zelf in dat gevoel zakken.


5. Onderzoek hoe je lichaam reageert als je focust op je felt sense. Verandert er iets in je lichaam? Wil het een bepaalde richting op?


6. Sluit af met je lichaam te bedanken. Wees zonder oordeel en ontvang de boodschap die het je heeft gegeven. Je hoeft niets te veranderen of te verbeteren. Blijf rustig in en uitademen. Bedank je felt sense voor het aandacht geven aan jouw innerlijke wijsheid.


Wat neem je waar? Kun je het benoemen?


10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page