top of page

Hou jij van jezelf?

Liefde is oneindig en overwint alles! Daar geloof ik echt in. Als je eens bij jezelf na gaat wat je allemaal doet uit liefde voor een ander, dan is dat best veel. En als ik nu aan jou vraag om een lijstje te maken met alle dingen waar je van houdt, kan je denk ik ook wel een aardig lijstje maken.


Maar één ding zal waarschijnlijk ontbreken op de lijstje, dat ben jij! Het voelt misschien raar om te zeggen dat je van jezelf houdt, maar hoe zit het met jouw liefde voor jezelf? Hou jij van jezelf?


Zelfliefde gaat echt om naar binnen gaan bij jezelf en van jezelf houden zoals je bent. Het heeft te maken met eigenwaarde, ofwel: in hoeverre vind jij dat je goed bent zoals je bent? Wat voor gedachten heb jij over jezelf? Kun je zeggen dat je van jezelf houdt en zorg je daarom goed voor jezelf? Door hoe onze maatschappij in elkaar zit, vinden we het lastig om van onszelf te houden.

Zelfliefde is belangrijk!

Waarom is zelfliefde zo belangrijk? Het is erg dat we dat niet uit onszelf weten. Maar we zijn vaak zo druk dat we het gewoon vergeten…


Wanneer je liefde geeft aan jezelf, dan heb je de liefde van de ander niet ‘nodig’ maar is het wel een extraatje als je deze van de ander krijgt. Wil je echt emotioneel onafhankelijk worden, geef jezelf dus meer liefde.


Wij zijn de enige in ons leven die altijd bij ons is. We kunnen dus maar beter van onszelf houden! Makkelijker gezegd dan gedaan, want zo makkelijk is dat niet. We zien vaak vooral onze beperkingen, zijn héél kritisch, hebben beperkende overtuigingen en meer… Geen zelfliefde betekent beperkingen op allerlei levensgebieden. Helemaal als je hooggevoelig bent merk je dit misschien wel.


Stel je eens voor dat je alle oordelen over jezelf los laat, wat is er dan allemaal mogelijk? Geen beperkende gedachten en overtuigingen zodat je geen voorwaarden hoeft te stellen aan jezelf, aan je omgeving en je leven, dat schept ruimte.


En dat is onvoorwaardelijk van jezelf houden en het schept ook bewustwording, van al je talenten, kansen en mogelijkheden om je diepste verlangens waar te kunnen maken. Leven vanuit je ware essentie, de meest pure vorm van ZIJN.


Zelfliefde is vooral belangrijk voor:

  • Rust in je hoofd (innerlijke rust)

  • Betere relaties met anderen aangaan

  • Het leren stellen van je eigen grenzen

  • Je mentale én lichamelijke gezondheid

  • En zelfs ook meer succes in wat je doet

Leven vanuit je ware essentie, je hoogste potentieel betekend dat je helemaal jezelf kunt zijn. Als je wordt geboren ben je nog helemaal puur en zuiver. Oordelen, belemmeringen en patronen ontwikkelen zich pas later als je opgroeit.

Ik kreeg laatst een foto van mijn moeder van mijzelf, mijn kleine ik van een jaar of 3, 4. Ik zat in de kinderwagen met mijn ogen dicht en het zonnetje op mijn gezicht. Ik zag dat ik aan het genieten was en voelde dat ook op het moment dat ik naar de foto keek. Zorgeloos, puur, warm en volledig ontspannen.

Toen bedacht ik me dat het lang geleden was dat ik mij zo heb gevoeld, maar waarom?

Mijn pure ik, waar ben ik gebleven? Bedolven onder en in de schaduw van alle oordelen die ik over mijzelf heb en van alle liefde die ik geef, geef ik dus niets aan mijzelf?

Momentje van zelfreflectie, onbewust heb ik dit gevoel dus heel erg gemist. Door bewustwording van mijn gevoel triggerde dat mij om hier aan te gaan werken. Werken aan zelfliefde is een ongoing proces. Bewustwording van je gevoel is een eerste grote stap als je hier aan wilt werken. Uiteindelijk is jezelf voor de gek houden een gebrek aan zelfliefde. Als je genoeg van jezelf houdt, je hart durft te volgen, dan kun (en wil!) je er echt voor gaan.

Dit is waar ik jou bij kan helpen tijdens mijn coachsessies, ik coach op een dieper level, ik wel op zielsniveau en bewustwordingsniveau om krachtige veranderingen aan te brengen zodat jij je ware zelf gaat vinden! Op mijn website vind je alles over mijn Personal Life Coachsessies en kan je contact opnemen indien je verdere vragen hebt of interesse in een geheel vrijblijvend oriëntatiegesprek.


Ook wil ik je via deze blog wat meegeven, wat oefeningen en tips die ik zelf tegen ben gekomen en dagelijks gebruik.


Oefeningen

Oefening 1. Beschouw jezelf als je beste vriendin

Hoe kan het toch dat je voor jezelf altijd zo streng bent? Terwijl je voor je vriendin veel milder bent. Haar huis is altijd zo netjes, dat jurkje staat haar prachtig ondanks dat buikje en wat is ze een relaxte toffe moeder. Bij jou daarentegen is het huis nooit schoon, ben je veel te dik voor dat jurkje en vind jij jezelf een gestreste moeder die veel te vaak boos wordt. Tegen haar geef je fijne adviezen als ‘neem eens lekker tijd voor jezelf’ en ‘goed voor jezelf zorgen’. Het zou toch veel fijner zijn als jij net zo mild tegen jezelf bent als voor je vriendin? Beschouw jezelf vanaf nu dan als je beste vriendin. Die vriendin waarvoor je door het vuur gaat, die je alles gunt. Dat ben jij nu voor jezelf! Zit je in de put of in een rotsituatie stel jezelf dan de vraag: wat zou ik tegen mijn beste vriendin zeggen die in deze situatie zit? En zeg het tegen jezelf. Zou je haar iets minder fijne kant niet afkeuren? Keur dan die van jezelf ook niet af. Adviseer je haar om eens een dagje iets voor jezelf te gaan doen? Doe dat zelf dan ook. BFF’s rules


Oefening 2. Trots

Schrijf elke avond voordat je gaat slapen drie dingen van die dag op waar je trots op bent, van jezelf natuurlijk. Dat mogen grote dingen zijn, maar wees ook trots op de kleinere dingen. En schrijf niet alleen de dingen op die je gedaan hebt, maar ook hoe je bent en hoe je je voelt. Doe dit minimaal 3 weken achter elkaar. Waarom? Dit heeft te maken met dat na 21 dagen iets van je onderbewuste doordringt in je bewuste. Je vergroot hiermee dus je bewustzijn.


Oefening 3. Affirmaties

Een affirmatie is een krachtig kort zinnetje dat begint met ‘ik’ en dat je kan gebruiken om je mindset en je gevoel positief te veranderen. Bijvoorbeeld om meer zelfacceptatie te ontwikkelen helpt de affirmatie ‘ik ben oké’. En voor meer zelfwaardering ‘ik ben de moeite waard’. Kies de woorden die voor jou goed voelen. Hou het kort, begin met ‘ik’ en gebruik 1 affirmatie per keer gedurende een periode. Spreek je mantra nu 2 maal 5 keer per dag uit met volledige aandacht, zodat je het ook echt kan voelen. Herhaal dit minimaal 3 weken elke dag. Het werkt! En zo groeit je liefde voor jezelf. Met meer zelfliefde kan je liefde makkelijker ontvangen van en oprechter geven aan anderen. Het werkt aanstekelijk, anderen zullen door jouw zelfacceptatie, -compassie en mildheid ook meer zelfliefde ontwikkelen.


Als je hier wat dieper op wilt ingaan dan is een AFT sessie (Aroma Freedom Technique) wat voor jou, ik doorloop samen met jou het proces met gebruik van essentiële oliën om zo blokkades en negatieve gedachten te verzachten en plaats te laten maken voor een positieve mindset, deze sluiten we ook altijd af met een mooie affirmatie.


Oefening 4. Meditatie & Ontspanning

Meditatie en zelfliefde gaan hand in hand. Meditatie kan je geest tot rust laten komen en je kan een staat van bewustzijn bereiken wat je kan omschrijven als een gevoel van gelukzaligheid, rust of stilte. Als je innerlijk in balans is, krijg je daar automatisch ook meer zelfliefde voor terug.

Een van de belangrijkste onderdelen van meditatie is je ademhaling. Probeer de in- en uitademing te volgen. Ga op een gegeven moment tellen hoeveel seconden je inademt en uitademt. Daarna kan je proberen om voor een vast aantal seconden in te ademen, je adem vast te houden en uit te ademen. Dat kan bijvoorbeeld 10 seconden zijn, maar kan ook 20 seconden zijn.


Ik heb onlangs een hele mooie ontspanningstraining gevolgd bij Calm Coach Famui, een prachtige training waarin ze je begeleid om de aandacht naar je ademhaling te brengen

en verbinding te maken met je emoties. Het was zo bijzonder gevoel hoeveel ruimte dat maakt, ruimte om te voelen en gedachten los te kunnen laten. Dit is ook een vorm van zelfliefde, luisteren naar jezelf, wat heb jij op dat moment nodig? Ik raad dit iedereen aan wanneer je wat extra me-time wilt creëren voor jezelf!Tips


1. Acceptatie

Accepteer jezelf zoals je bent. Jezelf bestaat ook uit je schaduwkant, je minpunten (op het gebied van je lijf, je gedachten/oordelen, je karaktereigenschappen, je verleden, je gedrag of gewoonten en je emoties).


2. Respect

Neem jezelf serieus, neem je gevoelens, je hart en je intuïtie serieus door er naar te luisteren. Als iets niet goed voelt en je weet even niet zo snel de reden waarom luister er dan gewoon naar en doe het niet in plaats van je gevoel te negeren omdat je verstand niet heeft kunnen bedenken wat de logica erachter is. Respecteer je eigen gevoelens en dus je wensen en grenzen.


3. Zorgzaamheid

Goed voor jezelf zijn doe je door goed voor je lichaam en gezondheid te zorgen. Eet gezond, beweeg regelmatig en slaap voldoende. En tot slot is het heel belangrijk dat je zorgt voor momentjes voor jezelf om te ontspannen. Plan rustmomenten en me-time in.


4. Toewijding

Wees trouw aan jezelf en zet jezelf op nummer 1! Doe wat je zelf wilt in plaats van te luisteren naar je omgeving. Op het moment dat je alleen maar doet wat de omgeving van je verlangt, cijfer je jezelf weg. Op zulke momenten doe je jezelf tekort en heb je weinig zelfliefde. Je neemt jezelf dan niet serieus en zet jezelf niet op de eerste plaats.


5. Geruststelling

Stel jezelf gerust, luisteren naar je hart is altijd het beste besluit en er kan niets echt verkeerd gaan zolang je naar dit innerlijke kompas blijft luisteren. Stel jezelf gerust als je zorgen hebt of piekert. Bedenk wat je zelf tegen een goede vriend of vriendin zou zeggen.


6. Begrip

Daarnaast is het ook belangrijk om emotioneel goed voor jezelf te zorgen. Geef je emoties de ruimte en breng begrip voor jezelf op, straf jezelf niet af als je vindt dat je iets verkeerd hebt gedaan. Wees lief voor jezelf. Bedenk dat je altijd je best doet en meer dan dat kun je niet.Heb je verdere vragen of opmerkingen? deze kan je achterlaten in de comments of stuur mij een berichtje via de chat of email naar info@joycedenooijer.nl ik probeer deze altijd binnen 24 uur te beantwoorden.


Liefs Joyce

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page