top of page

Realistische doelen stellen: Zo doe je dat!

Doelen stellen is een essentiële stap op weg naar persoonlijke groei en succes. Ze fungeren als kompas en geven richting aan je leven. Echter, om die doelen te bereiken, moeten ze wel realistisch zijn. Als je vaak de neiging hebt om te hoge verwachtingen van jezelf te hebben, is het bijzonder belangrijk om realistische doelen te stellen. In dit artikel deel ik enkele stappen in hapklare brokken om realistische doelen te definiëren en te bereiken.


1. Maak doelen behapbaar


Een doel voor ogen hebben is essentieel om richting te geven aan je leven, maar het moet niet overweldigend zijn. Als je een doel te groot en vaag maakt, kan het lastig zijn om er echt naartoe te werken. In plaats van bijvoorbeeld te stellen dat je gewoon 'gezond wilt zijn,' kun je specifieker zijn. Kies één aspect, zoals gezonder eten, meer bewegen, of beter omgaan met stress. Door je te concentreren op één onderdeel wordt het behapbaar en overzichtelijk. Wanneer je dat doel bereikt, kun je verder met het volgende.


2. Verdeel je doel in tussenstappen


Nadat je een behapbaar doel hebt gesteld, is het tijd om dat doel op te breken in kleine tussenstappen. Het behalen van kleine doelen die leiden naar je uiteindelijke doel maakt de reis leuk en motiverend. Door alle stappen te beschrijven die nodig zijn om je hoofddoel te bereiken, wordt het behapbaar en kun je stukje bij beetje je progressie meten.


3. Maak een concreet plan


"A goal without a plan is just a wish." Deze quote is zeker van toepassing als je je doel wilt bereiken. Maak een gedetailleerd plan met alle stappen die je moet nemen om je doel te behalen. Hoe concreter je het maakt, hoe gemakkelijker het wordt om je doel daadwerkelijk te bereiken. In plaats van een vaag verlangen wordt het een concrete routekaart.


4. Stel je doel bij indien nodig


Het kan gebeuren dat je doel in de loop van de tijd moet worden bijgesteld. Wees eerlijk tegen jezelf. Als je merkt dat je doel onhaalbaar is geworden, pas het dan aan. Wees mild voor jezelf en onthoud dat realistische doelen flexibel zijn. Het is beter om je doel aan te passen dan vast te houden aan iets wat onbereikbaar is.


“Iedere overwinning mag gevierd worden, hoe groot of klein het ook is. Houd een leuk notitieboekje bij waarin je al je overwinningen en gemaakte stappen bijhoudt.”

5. Focus op de reis


Onthoud dat het niet alleen om het bereiken van het doel gaat, maar ook om de reis ernaartoe. "It's not about the destination, it's about the journey." Onderweg zul je waardevolle lessen leren en groeien als persoon. Wees niet te gefixeerd op het eindresultaat; geniet van elke stap op de weg.


En weetje, misschien merk je onderweg wel dat je plan helemaal niet werkt. Ook prima toch? Mooi dat je dat hebt kunnen leren en tijd om je plan bij te stellen. Het is allemaal oké.


6. Kijk af en toe eens terug


Soms lijkt het alsof je niet vooruit komt, maar als je terugkijkt, zul je zien dat je meer hebt bereikt dan je dacht. Houd een notitieboekje bij waarin je je overwinningen en gemaakte stappen noteert. Dit zal je motiveren en helpen om positief te blijven, zelfs in moeilijke tijden.


En onderstaande tip kan ook helpen om meer aandacht te geven aan alles wat je wél al bereikt hebt!


7. Houd het verloop van je doelen bij


Iedere overwinning mag gevierd worden, hoe groot of klein het ook is. Houd een leuk notitieboekje bij waarin je al je overwinningen en gemaakte stappen bijhoudt. Zo heb je altijd een mooi overzicht van wat je bereikt hebt. Zo’n boekje is ook fijn om door te bladeren als je er even doorheen zit, je zult zien dat het je goed doet om terug te lezen wat je allemaal bereikt hebt. Het geeft weer moed en motivatie om door te gaan.

En weet ook: er is niets mis met een dipje. Zolang je jezelf maar weer weet te herpakken en na het vallen altijd weer op staat.


En weet ook: er is niets mis met een dipje. Zolang je jezelf maar weer weet te herpakken en na het vallen altijd weer op staat.


Hulp vragen om realistische doelen te stellen is oké


Nog een belangrijke om aan het rijtje toe te voegen: je hoeft niet alles alleen te doen. Heb je hulp nodig? Vraag hierom! Er zullen altijd mensen bereid zijn om jou te helpen, zeker als je aangeeft voor welk doel het is.


Of het nou hulp is van familie of vrienden, of van een professional: beide zijn helemaal oké. Zie dit niet als falen, maar juist als kracht. Praten over jouw struggles en hulp vragen is niet makkelijk, maar uiteindelijk gaat het je wel verder helpen.


Wat is jouw doel?


Realistische doelen stellen is een van mijn 5 Pilaren van Transformatie Coaching, wil je meer weten over hoe ik te werk ga lees dat dan hier.


Heb je moeite om de lat lager te leggen? Of wil je meer tips voor het stellen van realistische doelen? Neem dan contact met mij op. Ik kan je helpen om je grenzen te leren kennen en om realistische doelen te stellen. Een oriëntatiegesprek bij mij is altijd geheel vrijblijvend en kosteloos.


19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page