top of page

ESSENTIËLE OLIËN & EMOTIES deel I


Ah, Sweet Emotion (Sorry, als kind uit de jaren 80 moest ik even refereren aan Aerosmith) 😂 Nu voel ik mij echt heel oud dat ik dat zeg. Als we het hebben over emoties hebben we er allemaal instant wel een 'gevoel' bij. Emoties kunnen zacht en mooi zijn, maar ze kunnen je ook wel aardig gek maken... toch?


Ik heb zelfs ook soms wel eens van 'waar komt dit nu weer vandaan?' of 'Pffff dit wil ik nu niet voelen'.


Als je bekend bent met persoonlijkheidstypes, ik als INFJ-persoonlijkheidstype voel ook de emoties van de mensen om me heen. Dus soms kan dat best een beetje veel worden, tijdens mijn coachopleiding heb ik veel oefeningen geleerd hoe je je eigen emoties kan onderscheiden van die van een ander, wat is van jou en wat is van een ander, maar soms lukt dat toch even niet. Het best fijn om daar af en toe een beetje extra ondersteuning bij te hebben.


Twee jaar geleden kwam ik in aanraking met essentiële oliën, omdat ik destijds erg slecht sliep en die hebben mij ondersteund in het terugvinden van een gezond en goed slaapritme. Ik vond dat zo interessant welke invloed essentiële oliën wel niet kunnen hebben op je dat ik vorig jaar een opleiding tot Aroma Freedom Practitioner heb gevolgd en met succes heb afgerond. Oliën kunnen je zo ondersteunen bij emoties. Wil je meer lezen over Aroma Freedom lees dan mijn blog Change your mindset, change your life! & Loslaten & TMRT


Om te begrijpen hoe essentiële oliën invloed hebben op je gedachten en je emoties, zal ik je eerst iets uitleggen over hoe je brein werkt.


JE BREIN BEVAT EEN GEDEELTE WAT JE LIMBISCH SYSTEEM WORDT GENOEMD

Dit wordt ook wel het emotionele centrum van je brein genoemd, omdat letterlijk elke gedachte, emotie, bewuste en onbewuste herinnering, reflex reactie, persoonlijkheidskenmerk, gevoel van stress of levensles die je ooit hebt meegemaakt hier wordt vastgehouden.


Je kan het zien als een opslagmodule, en een van zijn taken is om huidige situaties in een fractie van een seconde te verwerken om zo je te helpen, op bais van situaties uit het verleden, wat voor jou de beste of veiligste manier is om te denken, voelen of reageren.


Het zorgt er voor dat je op 'veilig' speelt, je binnen je comfortzone blijft en dat je geen kwaad berokkend wordt. Het wordt op een manier opgeslagen dat het niet heel toegankelijk is, daarom is het zo frustrerend wanneer we proberen deze dingen te veranderen het gevoel hebben dat we dat niet kunnen.


Herken je dat? Je kan gedachten en emoties zien als wielen die steeds hetzelfde pad berijden en steeds diepere sporen creëren. We komen letterlijk vast te zitten in deze gedachte- of emotionele patronen, dan lijkt het onmogelijk om er uit te komen.


Binnen je limbisch systeem zit iets wat je bulbus olfactorius wordt genoemd. Dit is letterlijk je 'reukvermogen'. Dit is echt uniek omdat dit het enige zintuig is wat in dit deel van je brein wordt verwerkt, naast je gedachten en je emoties.


Je bulbus olfactorius geeft informatie rechtstreeks door aan je limbisch systeem. Niet alleen geuren, het geeft ook alles door wat verbonden is met geur. Dit komt omdat je olfactorische neuronen zelf in staat zijn om informatie te leren en te onthouden, en ze ondergaan voortdurend iets dat neurogenese wordt genoemd wat betekend dat ze zich continu vernieuwen. Elke zes tot tien weken zijn het gloednieuwe neuronen, klaar om nieuwe informatie op te nemen en die als berichten door te geven aan je limbisch systeem.


Trouwens, wist je dat er onderzoek verricht is naar deze olfactorsiche neurenen en dat die daadwerkelijk door heel je lichaam zitten. En wist je dat je lever echt kan ruiken wat er doorheen gaat?! Onthou dit even wat hier kom ik zo nog op terug.


Essentiële oliën zijn opgebouwd uit natuurlijke en aromatische verbindingen. De meeste mensen begrijpen tegenwoordig hoe ze in het lichaam werken. Lavendel verzacht en kalmeert geïrriteerde huid, pepermunt stimuleert de spijsvertering en tea tree bevordert de genezing.


Net zoals dat deze oliën hun werking hebben op verschillende systemen in je lichaam, zo werken ook de oliën ook aromatisch op verschillende systemen in je brein. Door de bulbus olfactorius werken sommige oliën kalmerend op delen van het limbisch systeem en andere oliën stimuleren delen van het limbisch brein.


Het kan herinneringen oproepen, ze kunnen helpen trauma's te verwerken, ze kunnen je moed en zelfvertrouwen vergroten, dit allemaal door interactie met het limbisch systeem, hetzij de oliën op zichzelf of in combinatie met oefeningen en technieken (zoals de Aroma Freedom technieken)


Iedereen kan oliën gebruiken om je op dat moment beter te doen voelen. Je kunt essentiële oliën van bepaalde boomsoorten en bloemen gebruiken om te kalmeren en de slaap te bevorderen of je kan citrus en pepermunt gebruiken voor focus en wat extra energie. Er zijn zoveel toepassingen, in mij volgende blogs ga ik je uitleggen welke olie je waar voor kan gebruiken en in combinatie met bepaalde oefeningen en technieken om ze extra kracht bij te zetten.


Maar als je ze echt wilt gebruiken om de manier waarop je denkt en voelt te veranderen, zal een gewone benadering je niet verder helpen, want wat er dan gebeurt is slechts een chemische reactie. Het helpt je dan op dat moment maar op de lange termijn verandert het niets aan de gewoonten of patronen die zich afspelen in je brein.


Als je de manier waarop je denkt, voelt of handelt permanent wilt veranderen, je beperkende overtuigingen wilt doorbreken of diepgewortelde angsten wilt overwinnen, heb je een gedisciplineerde aanpak nodig om de voordelen van deze oliën goed te benutten.


Weet je nog dat ik zei dat de bulbus olfactorius berichten doorgeeft aan je limbisch systeem die verband houden met aroma, dit is echt het allerbelangrijkste!


Wanneer je de juiste essentiële oliën met de juiste oefeningen en technieken gebruikt, of dat nu therapie, affirmaties, meditatie, een dagboek bijhouden of een andere vorm van persoonlijke ontwikkeling is, werken de oliën niet alleen op dat chemische niveau samen maar de bulb olfactorius zend die nieuwe positieve berichten ook gelijk door naar het limbisch systeem, als het ware wordt het opnieuw geprogrammeerd.


Dus ja oliën kunnen je instant een beter gevoel geven, maar in combinatie met de juiste technieken en oefeningen kunnen ze een permanente verandering maken.


Nu zijn er een paar regels om ervoor te zorgen dat je het op de juiste manier doet om zo ook de beste resultaten te krijgen, ik zet ze even op een rijtje voor je.


#1 WEES CONSISTENT

Elke gedachte, elke emotie, elke actie die je hebt, versterkt de patronen die er al zijn.

Dit betekend dat om resultaten te zien, de echte veranderingen je consistent moet zijn, zowel in hoe je de oliën gebruikt en welke oliën je gebruikt.


Ik raad je aan om te starten met een dagelijkse oefening of gewoonte om je persoonlijke ontwikkeling te bevorderen (denk aan meditatie of journaling) en dan elke dag ook dezelfde olie er bij te gebruiken. Zorg ervoor dat je de olie ook heel de dag bij je hebt en hem gedurende de dag ook te gebruiken, alleen al het ruiken van dezelfde aroma helpt om die dagelijkse oefening of gewoonte extra kracht bij te zetten,


#2 GEEF JEZELF DE TIJD OM DE RESULTATEN ECHT TE ZIEN

Het gaat niet werken als je het een wek hebt geprobeerd en dan de handoek al in de ring gooit.

Weet je nog at ik vertelde over die olfactorische neuronen, ze regenereren elke zes tot tien weken. Ik raad je aan om minstens zo lang dezelfde oefening en dezelfde oliën te gebruiken.


#3 GEBRUIK GEEN GOEDKOPE OLIËN

Zelf gebruik ik uitsluitend de oliën van Young Living, dit zijn 100% pure oliën met een therapeutische graad. Dr. Perkus die de Aroma Freedom techniek heeft uitgevonden heeft deze ook gebaseerd op de oliën van Young Living. Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste oliën stuur mij gerust een berichtje en ik zoek de oliën voor je uit waar je het meeste baat bij hebt.


#4 WEES SPECIFIEK, WAAR JE AAN WILT WERKEN EN WELKE OLIËN JE GEBRUIKT

Veel oliën hebben vergelijkbare eigenschappen, met wat kleine verschillen of variaties die wel een groot verschil kunnen maken. Als je een specifieke intentie het is het belangrijk om de juiste olie te gebruiken. Ik gebruik zelf vaak melange's ofwel blends waarin verschillende oliën verwerkt zitten. Oliën zijn verdeeld in categorieën, elke categorie olie heeft een specifieke werking op een bepaald emotioneel niveau.


De categorie bloemen zijn hele rustgevende en ontspannende oliën, de categorie bomen zijn heel aardend en stabiliserend. Citrus oliën zijn heel energiek, en oliën bestaande uit kruiden en specerijen zijn de meer complexe oliën die je in kan zetten voor het emotioneel zwaardere werk.


#5 KIES EEN OLIE NIET OP BASIS VAN HOE HIJ RUIKT

Je reactie op een olie kan je wel al wat richting geven, maar als je een olie niet fijn vind ruiken betekend het niet dat deze niet zijn werk kan doen. Kies een olie op basis van zijn werking de ondersteuning die het je kan geven en niet omdat deze zo lekker ruikt.


Het is wel belangrijk hoe je reageert op een olie, over het algemeen zijn de gangbare reacties:

 • De olie trekt sterk aan

 • De geur van een olie stoot heel erg af

 • De geur van een olie is een beetje neutraal

Mijn ervaring met de oliën is dat wanneer wanneer je je sterk aangetrokken voel tot een olie je sneller bereid bent of bewust bent van het probleem, de emotie of de gedachte en dat je je dan ook echt klaar voelt om er aan te gaan werken.


Wanneer je een sterke afkeer hebt van een olie dan betekend dat vaak dat er iets ter sprake wordt gebracht waar je nog niet klaar voor bent of nog niet bewust van bent onbewust verzet je je er dan tegen om er mee aan het werk te gaan. En vaak is dat omdat het nog niet het juiste moment is, dat er nog andere gebieden zijn om aan te werken, meerdere lagen af te pellen.


Met een AFT- of TMRT sessie ga je daar mee aan de slag, de meerdere lagen afpellen om te kijken wat er nu daadwerkelijk onbewust nog bij je speelt.


Belangrijk is om te kijken naar je eerste reactie op een olie en welke verandering er op treed als je de olie consistent gaat gebruiken. De manier waarop je denkt over de olie, alsmede hoe je de olie vind ruiken zal veranderen op basis van je emotionele toestand op dat moment.


Terwijl je lagen aan het afpellen bent en verschillende gebieden aanraakt, zullen je emoties een shift maken de geur en je reactie op de geur zullen dan meeveranderen en dat vind ik echt zo cool!


Ik heb al meerdere AFT- en TMRT sessies mogen doen met cliënten en ik vind die eerste reactie zo mooi, die eerste reactie op de verandering je merkt dan ook gelijk of ze zich er tegen aan het verzetten zijn of openstaan voor de verandering.


WIL JE BEGINNEN MAAR VOEL JE JE OVERWELDIGD?

Oké, je weet nu hoe essentiële oliën werken, hoe je emoties werken en je kent de 5 belangrijke regels om er voor te zorgen dat je het er beste uithaalt voor jezelf. Maar je zit nu op het punt dat je je een beetje overweldigd voelt door waar nu te beginnen? Zoveel verschillende emoties, zoveel verschillende oliën en zoveel verschillende dingen die je wilt aanpakken in je leven.


Dus ik heb een GRATIS E-book gemaakt met 6 stappen waarin je je emoties kan transformeren en je hartsverlangen realiseren! Deze 6 stappen zijn de stappen om een Aroma Reset uit te voeren, een techniek waarmee je aan de dagelijkse dingen op een dag in het heden kan gaan werken. Dit is een goede techniek om rustig aan de oliën te wennen, het is ook echt een fantastische blend die je hiervoor gebruikt.


In mijn volgende blog vertel ik je meer over de verschillende oliën, hun eigenschappen en werking er van. Ook geef ik je concrete voorbeelden hoe je de oliën kan inzetten, voor welke emoties en in combinatie met welke oefeningen of gewoonten je deze het beste kan gebruiken. Zo heb je gelijk wat handvatten om er mee aan de slag te gaan.


DE AROMA RESET

De Aroma Reset, waar ik het al eerder over heb gehad, kan je heel goed gebruiken om jezelf te kalmeren of te ontspannen terwijl de kinderen je gek maken, het verkeer je frustraties op de weg bezorgt, of die lastige klant op het werk ervoor zorgt dat je het even wilt uitgillen.


Ik heb voor jou de gratis RESETmindfully in 6 stappen je emoties transformeren en je hartsverlangen realiseren! samengesteld.

 • Creëer meer rust door stress en frustratie los te laten

 • Wil je minder belemmerd worden door oude patronen

 • Wil je minder stress(klachten)?

Meestal zet je de stappen niet, omdat er gebeurtenissen of (nare) ervaringen vanuit het verleden in de weg staan (waarvan we vaak niet eens beseffen dat die nog daadwerkelijk een rol spelen in ons leven).


Deze 6 stappen brengen mij nog steeds dagelijks helderheid, rust en kalmte daarom deel ik ze graag met je!Deze download kan je HIER gratis aanvragen via mijn website, dan kan je je gelijk abonneren op mijn maandelijkse nieuwsbrief, die wil je zeker niet missen, want dan krijg je gelijk ook alle leuke aanbiedingen vol tips en motivaties in je mailbox.


Als je de RESETmindfully aanvraagt maak je ook gelijk kans op een GRATIS Aroma Freedom Online Mini Training!


Wat leer je tijdens deze training?

 • De kracht van geur

 • Wat zijn essentiële oliën?

 • Essentiële oliën en emoties

 • TMRT - sessie voor triggers uit het verleden

 • Aroma Reset - eenvoudige techniek om zelf je dag te verlichten van frustraties en stres in het hier en nu

 • AFT - sessie om inzicht te krijgen in belemmeringen en overtuigingen die je doelen in die je wilt bereiken in de toekomst in de weg staan

Ben je zelf nog niet in bezit van de olie blend voor de Aroma Reset? Dan kan je deze bestellen in mijn webshop, je vind de link naar mijn webshop hier onder. Wil je echt aan de slag met de oliën en je emoties dan raad ik je aan om de Homekit voor 30 dagen te bestellen, dan kan je echt goed het resultaat zien als je de oliën 30 dagen consistent gebruikt.


Heb je vragen over RESETmindfully of de Aroma Reset stuur mij dan gerust een berichtje via email of één van mijn socials.


𝘗𝘴𝘴𝘵... 𝘋𝘪𝘴𝘤𝘭𝘢𝘪𝘮𝘦𝘳 𝘩𝘪𝘦𝘳! 𝘐𝘬 𝘣𝘦𝘯 𝘨𝘦𝘦𝘯 𝘢𝘳𝘵𝘴 𝘰𝘧 𝘮𝘦𝘥𝘪𝘴𝘤𝘩 𝘱𝘳𝘰𝘧𝘦𝘴𝘴𝘪𝘰𝘯𝘢𝘭. 𝘋𝘦𝘻𝘦 𝘪𝘯𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘵𝘪𝘦 𝘪𝘴 𝘯𝘪𝘦𝘵 𝘣𝘦𝘥𝘰𝘦𝘭𝘥 𝘰𝘮 𝘦𝘦𝘯 ​​𝘻𝘪𝘦𝘬𝘵𝘦 𝘷𝘢𝘯 𝘨𝘦𝘦𝘴𝘵 𝘰𝘧 𝘭𝘪𝘤𝘩𝘢𝘢𝘮 𝘵𝘦 𝘥𝘪𝘢𝘨𝘯𝘰𝘴𝘵𝘪𝘤𝘦𝘳𝘦𝘯, 𝘣𝘦𝘩𝘢𝘯𝘥𝘦𝘭𝘦𝘯, 𝘨𝘦𝘯𝘦𝘻𝘦𝘯 𝘰𝘧 𝘷𝘰𝘰𝘳𝘬𝘰𝘮𝘦𝘯. Als Aroma Freedom Practitioner 𝘩𝘦𝘣𝘣𝘦𝘯 𝘩𝘦𝘵 𝘩𝘪𝘦𝘳 𝘯𝘪𝘦𝘵 𝘰𝘷𝘦𝘳 𝘱𝘴𝘺𝘤𝘩𝘪𝘴𝘤𝘩𝘦 𝘢𝘢𝘯𝘥𝘰𝘦𝘯𝘪𝘯𝘨𝘦𝘯, 𝘮𝘢𝘢𝘳 𝘰𝘷𝘦𝘳 𝘥𝘦 𝘦𝘮𝘰𝘵𝘪𝘦𝘴 𝘥𝘪𝘦 𝘸𝘦 𝘈𝘓𝘓𝘌𝘔𝘈𝘈𝘓 𝘩𝘦𝘣𝘣𝘦𝘯.


NEXT BLOG!76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page